Община Варна внесе сигнал в прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите

MadeInVarna
Община Варна внесе сигнал в прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите

Мерки за справяне със ситуацията бяха набелязани на среща между кмета Благомир Коцев, представители на „Общинска полиция“, ОД на МВР, РИОСВ, Областна администрация и сметопочистващата фирма

 

Община Варна внесе днес сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите в града. В сигнала се посочва, че в периода март-юни т. г. са зачестили злонамерените прояви на вандализъм, състоящи се от умишлено изваждане на отпадъци от съдовете за смет, както и разпиляването им около тях. Действията са констатирани както от служители на Община Варна, така и от получени множество сигнали на граждани. В сигнала до прокуратурата са посочени 16 критични точки, приложен е снимков и писмен материал от свидетели.

 

Темата бе разисквана на извънредна среща днес свикана от кмета на Варна Благомир Коцев. В нея участие взеха представители на „Общинска полиция“, ОД на МВР, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Областна администрация и сметопочиснващата фирма. Присъстваха също заместник-кметовете по обществен ред и сигурност Илия Коев и по правни въпроси Диан Иванов.

 

По време на срещата бяха набелязани мерки за справяне със ситуацията, част от които са съвместни проверки между представители на общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“ и „Общинска полиция“. Съдействие по въпроса ще има и от страна на органите на МВР и РИОСВ. Не е изключено провеждането на акции от различен характер, насочени както към физически, така и към юридически лица.

 

По-рано тази седмица кметът Коцев разпореди да се извършват масови проверки за нерагламентирано изхвърляне на боклук от страна на търговски обекти и граждани. В рамките на усилията за подобряване на сметосъбиранети и сметоизвозвнето в града беше разработен и наложен и нов график за изхвърляне на едрогабаратни отпадъци. Те могат да се поставят близо до контейнерите през цялото денонощие, но само в определения за района ден:

Район „Одесос“ – понеделник
Район „Приморски“ – вторник
Район „Младост“ – сряда
Район „Аспарухово“ – четвъртък
Район „Вл. Варненчик“ – петък
Кметство Константиново – понеделник
Кметство Каменар – вторник
Кметство Казашко – сряда
Кметство Звездица – четвъртък
Кметство Тополи – петък

 

Актуализацията на графика засяга и регламента, по който се изхвърля ЕГО. Всички отпадъци следва да са поставени така, че да стоят прибрани до контейнерите, а не разхвърляни безразборно. Кашони и хартии задължително се накъсват или нарязват на листи и се слагат един върху друг, за да не заемат излишен обем.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Община Варна ще премахва нерегламентирано оставените електрическите велосипеди и тротинетки

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди, отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската […]