Окръжен съд – Варна задържа под стража българка, издирвана за изтърпяване на присъда в Италия

MadeInVarna
Окръжен съд – Варна задържа под стража българка, издирвана за изтърпяване на присъда в Италия

С определение Варненският окръжен съд задържа под стража 25- годишната Даяна Й., която е издирвана с европейска заповед за арест, издадена Прокуратурата към Апелативен съд в Бреша, Италия. Българката има влязла в сила присъда за извършен грабеж и нанасяне на тежка телесна повреда.
Престъпленията, за които се издирва 25-годишния жена са наказуеми и по българското законодателство.
Европейската заповед за арест е издадена на 5 февруари тази година, като на 25.02.2021 г. Даяна Й. е била задържана на ГКПП Аерогара Варна.
Присъдата на Даяна Й. е влязла в сила на 28.07.2017  година. Тя е осъдена на 4 години и 9 месеца затвор. 25-годишната жена е призната за виновна в извършването на организиран грабеж на 14 февруари 2014 г. в съучастие с още две лица. В град Гавардо, те нападнали жена, като взели от чантата й, която била сложена в пазарска количка, портмоне, в което имало 600 евро и лични документи. Нападателките заплашили потърпевшата, наплюли я, а след това започнали да й удрят силни шамари по лицето, бутали я и блъскали докато жената паднала на земята, като й нанесли тежка телесна повреда. Две от нападателките били заловени в близост до мястото на инцидента, а третата съучастничка успяла да избяга.
Защитата на Даяна Й. представи медицински документи, според които жената страда от рядко заболяване, което е животозастрашаващо и следва да бъде наблюдавано. Това беше повод да бъде поискана по-лека мярка за неотклонение или такава при която е възможен постоянен лекарски надзор. 25-годишната жена отказа да бъде предадена на италианските власти доброволно.
Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Даяна Й. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест. Предвид представената медицинска документация, съдът счете, че в следствения арест е осигурена адекватна медицинска грижа, а при необходимост и лекарства намеса. Поради тези съображения, с оглед обезпечаване на присъствието на лицето в предстоящото дело за екстрадиция, съдът намери, че спрямо Даяна Й. следва да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото й предаване на австрийските власти.
Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

„Зимата“ на Вивалди прозвуча по върховете на Пирин

„Зимата“ на Вивалди прозвуча по върховете на Пирин в изпълнение на невероятния Васко Василев на цигулка Калкани от 1714 г. Поводът за това е, че този уикенд бяха стартовете за Световната купа в гигантския слалом за мъже, а от 1 до 10 март 2021 г. се провежда и Световното първенство […]