Отбелязваме Деня на Черно море

MadeInVarna
Отбелязваме Деня на Черно море

16 милиона души от 6 държави днес почитат морето – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора, и най-вече живеещите по крайбрежието, смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

На срещата в Истанбул присъстват министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, за да се привлече вниманието на обществеността върху усилията за спасяването на Черно море.

 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: "Спартак" победи "Етър" с 3-1 във Варна

“Спартак” Варна победи „Етър” Велико Търново с 3-1 в двубой от 15-ия кръг на Втора лига. Спартаклии откриха резултата след попадение на Георги Бабалиев в 7-ата мин. Гостите успяха да изравнят чрез Николас Фемиа с хубав удар две минути по-късно. “Соколите” отново поведоха в 43-ата, когато Бабаилиев бе съборен от […]