Откриха паметник на Махатма Ганди във Варна

MadeInVarna
Откриха паметник на Махатма Ганди във Варна

Паметник на Махатма Ганди във Варна бе открит днес от кмета Иван Портних и посланика на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур. Той е разположен в градинката до Градската художествена галерия, чийто патрон – Борис Георгиев, лично е рисувал портрет на Ганди и съпругата му.

 

„Благодаря за дарението на правителството на Индия и на Н. Пр. Пуджа Капур. Чрез този приятелски жест ние показваме пред света специалната връзка на Варна с Индия и Махатма Ганди – чрез големия творец, роден във Варна, Борис Георгиев“, заяви кметът Иван Портних.

 

Борис Георгиев се е запознал с Махатма Ганди на кораб и двамата са завързали приятелство. Българинът е единственият художник в света, на който Ганди е разрешил да го нарисува. В словото си Н. Пр. Пуджа Капур заяви, че откриването на паметника във Варна бележи тържественото завършване на честванията в България на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди. По повод събитието бяха получени поздравителни адреси от министъра на външните работи Екатерина Захариева и от Калин Радев, председател на Индийско- българската камара.

Днес тържествената церемония събра много почитатели на великия хуманист, на чийто паметник е изписано едно от посланията му – “Няма път към мира, мирът е пътят”.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

От четвъртък маските стават задължителни и на открито

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно по време на брифинг в Ловеч след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия. “Заповедта ще бъде издадена утре, ще дадем ден на всички да се снабдят с предпазни средства”, уточни министърът. […]