По нови правила ще се разполагат преместваемите обекти във Варна

MadeInVarna
По нови правила ще се разполагат преместваемите обекти във Варна

По нови правила ще се разполагат преместваемите обекти във Варна. Съветниците от ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” одобриха промени в наредбата на ОбС – Варна, с които вече се уреждат не само редът, но и условията за поставяне, ползване и премахване на такива обекти.
Поправките в нормативния акт се правят по предложение на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, за да бъдат преодолени противоречията между местните разпоредби и националното законодателство. Досега с наредбата се определяха правомощията на административните органи относно издаването на разрешителни за поставяне, но обхватът вече е разширен и в документа са посочени също градоустройствените изисквания за разполагането на преместваемите обекти.
Една от новостите в наредбата е, че се променят сроковете, за които ще се издават разрешенията за поставяне на павилиони. За целогодишни и сезонни обекти срокът ще е до 7 години, досега той беше до 3 години. За обекти, разположени в частни имоти, срокът се увеличава от 5 на 10 години.
Схемите за разполагане на преместваемите обекти вече няма да се съгласуват с ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” към местния парламент, а от специална комисия. Тя ще бъде назначена от кмета на общината и в нея ще участват четирима общински съветници, определени от председателя на Общински съвет – Варна, и трима служители от общинската администрация. Срокът за съгласуване се запазва – до 15-и януари на съответната година.
Въвеждат се по-строги изисквания за преместваемите обекти, включително чадъри, сенници, тенти и др., разположени както в централната градска част, така и на територията на Приморския и Аспаруховия парк. Те задължително трябва да са в определена цветова гама. Досега на тези условия трябваше да отговарят само преместваемите обекти в карето между бул. „Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Приморски“ и ул. „Александър Дякович“.
Допълнен е и списъкът с местата, на които не се допуска поставяне на преместваеми обекти, включително на 20 метра по протежението на улиците. В него вече фигурират бул. „Васил Левски“, ул. „Мара Тасева“ и бул. „Народни будители“.
Разполагането на нови обекти ще се извършва в присъствието на представител на съответната районна администрация, за което ще се съставя двустранен протокол.
Промените в наредбата ще влязат в сила след приемането им от Общинския съвет.
Всеки, който желае, може да се запознае с пълния текст на предложението за изменение и допълнение на наредбата ТУК.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Корнелия Нинова: Правителството да договори доставка на руската ваксина „Спутник V“

В Декларация от името на Парламентарната група на „БСП за България“ председателят на БСП Корнелия Нинова настоя Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“. Лидерът на левицата в парламента съобщи, че днес решението ще […]