Почитаме Света Анна – майката на Дева Мария

MadeInVarna
Почитаме Света Анна – майката на Дева Мария

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна – блажената смърт на света Анна.

 

Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството – Исус Христос. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и още на тригодишна възраст Дева Мария е отведена в храма.

 

Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

 

На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

 

Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из селата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пази децата от „огън” – висока температура и треска.

 

 

 

Имен ден празнуват: Анна, Ана, Ани, Аника, Анелия, Анета, Яна, Вилиана и производните им имена.

Следваща Новина

Ивелина Илиева отпадна на 1/8-финалите по джудо в Токио

Джудистката ни Ивелина Илиева направи успешен дебют на Олимпиадата в Токио, но приключи участието си в 1/8-финалите. 29-годишната Илиева победи с „ипон“ трикратната африканска шампионка Гофран Хелефи от Тунис в категория до 57 килограма в първата среща за деня. На осминафиналите българката отстъпи с “ипон” пред действащата световна шампионка Джесика […]