Подадени са първите заявления за отпускане на средства във връзка със санирането

MadeInVarna
Подадени са първите заявления за отпускане на средства във връзка със санирането

Първите заявления във връзка със санирането вече са подадени – две са от район “Приморски” и едно от район “Владислав Варненчик”. Благодаря на Общинския съвет, който подкрепи нашата програма за енергийна ефективност, която ни дава възможност да работим много активно с гражданите за нейното изпълнение, заяви кметът Иван Портних.

Подадените заявления предстои да бъдат разгледани от комисия, която трябва да реши дали конкретната сграда е допустима за финансиране или не. В случай, че условията са изпълнени, се сключва договор между общината и сдружението на собствениците за изготвяне на техническите паспорти и обследване на енергийната ефективност. Община Варна пое ангажимент да помогне финансово на хората при тези процедури, като за целта осигурихме до 20 млн. лв., допълни кметът. По думите му тези средства по-късно ще бъдат възстановени на общината от Плана за възстановяване и устойчивост. В случай че сдружение на собствениците е изпълнило всички изисквания за финансовата помощ, но не е одобрено по програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на сумата на общината.

Срокът за кандидатстване за безплатно енергийно обновяване е до 30-ти май, като до този срок трябва да са готови паспортите. Право на участие в процедурата имат всички жилищни сгради, построени преди 26 април 1999 г., с най-малко четири жилища с различни собственици и общ РЗП над 2000 кв. метра. 

Варна може да получи безвъзмездна финансова помощ по програмата за саниране до 80 млн. лв.

 

Санирането е важно за хиляди варненци, които могат да подобрят енергийната ефективност на своите домове и да плащат по-малки сметки за отопление. По време на предходната програма за саниране участието на хората не бе много активно, защото бяха разпространявани много неверни твърдения. Вярвам, че този път гражданите ще подходят по-разумно и активно, допълни кметът. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Продължават ремонтите в малките улички и междублоковите пространства във Варна

Продължават ремонтите в малките улици и междублоковите пространства, където обновяване не е извършвано с десетилетия, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че проектите се изпълняват във всички райони на града – и в центъра, и в крайните квартали. В момента вървят процедури по избор на […]