Портних: Жалко, че аварията активира цъфтеж и на политически планктон и медузи

MadeInVarna
Портних: Жалко, че аварията активира цъфтеж и на политически планктон и медузи

Кметът Иван Портних обяви актуална информация за ремонта на тръбопровода във Варненското езеро и качеството на водите. Ето какво сподели кметът във фейсбук:
Днес от 13 ч., след разрешение от „Морска администрация“, започна поредната работа по ремонт на авариралия тръбопровод в района на фарватера. В момента екип от водолази работи по откриване на фланеца за освобождаване на втората част на тръбата. Под водата са 1 робот за заснемане и водолаз с 2- ма осигуряващи на повърхността. Общо 14 човека с 3 плавателни средства работят на смени. Екипът е в пълна готовност и за работа в тъмната част на денонощието, при осигуряване на възможност от корабния трафик.
След като бъде извадена втората част на тръбопровода, следва обследване на трасето на третата част, за да се вземе решение за състоянието й. Започват и изкопите на трасетата. Във вторник трябва да пристигне новата част от тръбата – 270 м., която ще бъде на 22 м. дълбочина от повърхността на водата. Изкопът, който трябва да бъде направен е голям, защото от 12 м. на южния бряг, дълбочината трябва да стане 22 м. При подходящи метеорологични условия ремонтът трябва да приключи за около месец и половина.
Относно качеството на водата – за разлика от мнозина други пенкилери, аз не съм експерт по морски води. В постоянна връзка сме с проф. Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, както и с другите ведомства, ангажирани с екологията, които ни подават актуална информация. Проф. Мончева ми предостави сателитни снимки, от които ясно се вижда, че огромни полета с два вида планктон – с тъмен и тюркоазен цвят на снимките, има от нос Калиакра до Констанца (снимка 1), както и на юг към Бургас (снимка 2). Не само във и край Варненското езеро. Снимки с планктон бяха разпространени с внушението, че това е замърсяване
Днес директорът на РЗИ – Варна д-р Дочка Михайлова представи пред журналисти резултатите от пробите на морската вода край плажовете. Тя заяви, че традиционен период за първо водонабиране е краят на месец май. Тази година първите проби са взети в началото на седмицата от 23 плажни зони от Златни пясъци до Бяла. Качеството на водата в 21 от тях е отлично, а в 2 – Офицерски плаж и Аспарухово – добро. Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо. През октомври м.г., след аварията, пробите от Аспарухово са били между отлично и добро. Данните са на РЗИ – Варна!
Инж. Десислава Консулова, директор на Черноморска басейнова дирекция ще се произнесе окончателно за качеството на водите, след като станат ясни вторите проби. Община Варна ще изпълни всички мерки, ако такива бъдат предписани, от съответните екоинспекции.
По повод обвиненията, че ремонтът е забавен, държа да уточня следното: Веднага след като бяхме уведомени от ВиК Варна за аварията, бе свикана комисия, с участието на всички институции – РИОСВ, Басейнова дирекция, „ВиК“ Варна, и други, свързани с екологията. Община Варна не отговаря за качеството на морските води, а за инфраструктурата. Затова изискахме цялата документация по случая от МОСВ, тъй като те са били възложител за изграждане на тръбопровода през 2009 г., избрали са изпълнител и са сключили договор. Направен бе подводен оглед на обекта, въпреки зимните условия, изработен бе проект за ремонт на тръбопровода. Изпратено бе уведомително писмо до гръцката фирма, за да извърши ремонта, тъй като обектът бе още в гаранция до декември. Това обаче не стана факт. Затова сега ще си търсим парите от фирмата, чрез съда. Всички имаме интерес ремонтът на тръбопровода да приключи максимално бързо и смятам, че ние се справяме с това.
По мое предложение, заради откритата умряла риба в определен район до Белослав, на километри от авариралата тръба, Областният управител от днес започва проверка за заустванията на територията на цялото Варненско езеро. То е разположено на територията на 3 общини. Срокът на обследването е една седмица.
И накрая, призовавам още веднъж – нека не създаваме излишно напрежение в началото на туристическия сезон, който и без това ще е труден. Има проблем и ние работим за неговото решаване. Жалко, че аварията активира цъфтеж и на политически планктон и медузи.

Следваща Новина

Варненци протестираха заради замърсяването на Варненското езеро

Стотина варненци излязоха на протест заради замърсяването на Варненското езеро. Протестът бе организиран от фейсбук страницата “За морската”. От края на  август 2019 г.  до днес във водите на Варненското езеро ежедневно се изливат мръсните води от 30-хилядния район „Аспарухово“ във Варна заради скъсан тръбопровод. По-рано днес от Демократична България […]