Посланикът на Иран бе на официално посещение във Варна

MadeInVarna
Посланикът на Иран бе на официално посещение във Варна

Официална среща между кмета на Варна Иван Портних и посланика на Ислямска Република Иран Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули се проведе днес в общината. По време на разговорите кметът запозна своя гост с приоритетите в развитието на морската столица – изграждане на новата икономическа зона, развитие на градската инфраструктура. Подчертани бяха новите дестинации, които предлага Летище – Варна, както и отличните условия за развитие на туризъм в града и региона. „Надяваме се сериозните затруднения, които изпитва в момента туристическият бранш, да бъдат преодолени бързо и Варна отново да бъде привлекателно място за почивка, включително за Вашите сънародници“, каза кметът Иван Портних. Той  допълни, че градът привлича чуждестранни гости с богатото си културно-историческо наследство, минерални извори и атрактивни международни спортни събития.

 

Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули от своя страна подчерта, че около 30 000 граждани на Иран всяка година посещават Варна. „Преди две години празнувахме 120 години от дипломатическите отношения между нашите държави. Присъствието на над 2000 общи думи показва дълбочината на нашите отношения, имаме много общи традиции и обичаи, затова съм мотивиран да развиваме нашите двустранни контакти“, заяви той.

 

Дипломатът допълни, че  откакто е посланик в България посещава различни градове, като първото му посещение през 2018 г., неофициално, е било във Варна, за да гледа мач на иранския волейболен отбор. Според него Варна и България имат огромен потенциал, който може да бъде развиван, включително чрез културни и икономически контакти с Иран. Той сподели, че се проявява интерес към продукции от българското земеделие и животновъдство, към туризма и развитието на пристанищни дейности. Подчертано бе, че директната доставка на стоки от Иран у нас, без преминаване през трети страни, със сигурност ще намали цените. „Като посланик имам една цел – да премахнем тези непреки отношения между нас, да създадем директни връзки, в полза на нашите държави“, поясни Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули. Участниците в срещата се обединиха около идеята след края на епидемичната обстановка да бъдат потърсени възможности за по-активни контакти и реализиране на съвместни събития във Варна  – културни и икономически, с участие на представителите на двете държави.

Следваща Новина

Петима от Витоша Бистрица с коронавирус

 COVID-19 плъзна във Витоша Бистрица, съобщава Гонг. Петима от отбора са дали положителен тест за коронавирус, един от тях е ветеранът Емил Гъргоров-Бадема. Така мачът с Царско село тази вечер от 21:00 часа е под въпрос Очаква се и решение на БФС дали двубоят срещу “царете” ще се проведе по […]