Представители на 9 държави участват в Първия международен образователен форум

MadeInVarna
Представители на 9 държави участват в Първия международен образователен форум

Първи международен образователен онлайн форум „Дигитализация и иновации в образованието и науката“ започна днес във Варна. Събитието е част от каузата Варна – Град на Знанието и е организирано от дирекция “Образование и младежки дейности” към Община Варна. В него участват представители на 130 институции от 37 града и 9 държави.

“Поздравявам всички участници и вярвам, че макар и виртуално, срещите ще бъдат ползотворни, със споделени добри практики и интересни идеи, защото съм сигурен, че ни води една обща цел – създаване на качествено, модерно и успешно образование за младите хора“, заяви при откриването на форума кметът на Варна Иван Портних.

Той  припомни, че Варна се гордее със своите 6 университета и със златната си академична младеж, която е причината морската столица да бъде търсен град за развитие на IT технологии,  дигитално предприемачество и бизнес с висока добавена стойност.

Модератор на срещата бе Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“. „Община Варна развива и надгражда постигнатото в областта на дигиталните умения на педагогическите специалисти, чрез реализиране на разнообразни квалификационни форми. Ежегодно по общинската програма за квалификация и чрез вътрешно – квалификационни форми на образователните институции, повишават знанията и уменията си близо 400 педагогически специалисти, а 3000 учители са повишили уменията си по програми за квалификация и обучение през целия живот”, заяви тя.

Лилия Христова припомни, че Община Варна първа в България реализира успешно онлайн модел на обучение в ситуация на извънредна обстановка чрез платформите Teams, Classroom, G Suite, Microsoft 365, и Shkolo.bg и приложенията за видео уроци, срещи и презентации в т.ч. Zoom, Loom, Viber, Canva, Facebook и др.

„Ние сме сред първите, които въведохме обучение по  Модела „1:1“. Над 250 деца и младежи от девет общински училища във Варна учат със свое персонално образователно устройство Chromebook през учебната 2020/2021 година, а близо 100 учители са повишили своите дигитални умения за работа по модела“, допълни тя.

Поздравления при откриването на форума отправиха Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, партньор на събитието,  Янка Такева, председател на СБУ, Розета Заркова – и.д. началник на РУО Варна, ректори на университети от Варна, представители на общините София, Бургас, Стара Загора, председателят на комисията по образование към Общинския съвет.

Сред чуждестранните участници са представители на Женева (Швейцария), Санкт-Петербург (Руска федерация), Брюксел (Белгия), Терни (Италия), Пярну (Естония), Честухова (Полша) и др.

По време на срещите ще бъдат представени различни иновативни образователни практики у нас и по света, по следните теми: „Иновативни техники в обучението по информационни технологии. Дигитална организация на учебния процес“, „Иновативни модели за партньорство и образование“, „Модернизация на висшето образование“;  „Предизвикателства при управлението и контрола на процесите в образователната институция в дигитална среда“, “Обучението в STEM/STE(A)M среда“, “Дигитализация и предизвикателства пред професионалното образование“;  „Организация на обучението STEM в предучилищна възраст-методи, средства, резултати. Иновации“, “Място на дистанционното обучение в предучилищна възраст. Форми и методи на работа. Сътрудничество с родителите“, „Дигитализация на управленските процеси в детската градина. Практики“.

Повече информация за събитието може да бъде намерена на в сайта на форума: https://edfor.varna.bg/

Следваща Новина

Над 100 участници се включват в състезание по ориентиране

59-то издание на купа „Варненско лято“ по ориентиране ще се проведе в периода 12.06-13.06 в Природен парк „Златни пясъци“. Състезанието се организира от спортен клуб „Бегун“ с подкрепата на Община Варна. Очаква се в него да се включат над 100 участници от Варна и страната.  Награждаването на победителите ще се […]