Представят френски шедьоври в поредицата “Варненско лято за деца”

MadeInVarna
Представят френски шедьоври в поредицата “Варненско лято за деца”

Бисерите на френската музикална култура от барока до шлагерите на ХХ век ще звучат на концерта “Френска феерия” на 31-ви октомври, неделя, в 11 ч. , в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Събитието е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна.

В концерта ще участва младежкият симфоничен оркестър на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” под палката на маестро Страцимир Павлов. В програмата ще се включат разнообразни солиращи инструменти – пиано, кларинет, акордеон, на сцената ще излезе и целият духов оркестър на училището, а балерини ще радват публиката с красива хореография по пиеси от френски автори.

Ще прозвучат любими шедьоври на Жорж Бизе, пиеси от Габриел Фуре, Луи Клод Дакен, Клод Дебюси, Ектор Берлиоз, шлагери на Тони Мурена и Жо Дасен. Ще звучи известният Марш на Жан Батист Люли и четири от най-популярните пиеси от великолепната сюита “Кармен” на Жорж Бизе – Интродукция, Арагонез, Антракт и Марш на тореадора.

Заедно със солисти оркестърът ще изпълни и Пиеса в сол минор от Жозеф Едуард Бара със солист Стефан Славчев, кларинет, “В лодката” от Клод Дебюси със солисти клавирно дуо Елизар Ставрев и Ния Петрова и “Indifference” Valse Musette от Тони Мурена, на който маестро Павлов е направил специален аранжимент, със солисти акордеонистите Станислав Николов и Теодор Благоев. Обичаната от децата пиеса “Кукувичката” на Луи Клод Дакен ще изпълни на пиано Самуел Богацки.

Ученици от специалност “класически танц”, с ръководител Десислава Стойнешка, ще танцуват  “Есенен ден” на Габриел Фуре, а след това и “Танц на смъртта” от Ектор Берлиоз. Със свежа енергия ще заредят изпълнението си на Фарандола из сюитата “Арлезианката” на Жорж Бизе участниците в Ансамбъла от ударни инструменти Ирис Чакърова, Анина Трендафилова, Илиян Спасов, Кирил Атанасов, Светлин Желев, Зорница Спиридонова, Борил Атанасов. А духовият оркестър ще припомни един от най-красиви френски шлагери – “Ако ти не съществуваше” на Жо Дасен, в аранжимент на Любо Александров – диригент на оркестъра. Настроението ще добие празнична окраска с традиционната мелодия “Карнавал в Париж”, също аранжирана от Любо Александров.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Билети на касата и в сайта на ФКЦ.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Канят политическите партии за консултации за състава на подвижните СИК

В изпълнение на чл. 90 и чл. 91 от Изборния кодекс, решение № 766-ПВР/НС от 20.10.2021 г.  на ЦИК, кметът на Община Варна кани парламентарно представените политически партии на 01.11.2021 г. от 10:00 часа в сградата на Община Варна, етаж 4, да участват в консултации за сформиране на съставите на […]