Премиерът Петков в Бородянка: Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни към войната в Украйна

MadeInVarna
Премиерът Петков в Бородянка: Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни към войната в Украйна

„Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем – това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува“, заяви министър-председателят Кирил Петков при посещението си в Бородянка, където ясно се виждат унищожителните последици на войната в Украйна.

Премиерът бе категоричен, че България трябва да има ясна позиция по отношение на военната подкрепа за Украйна. Петков посочи, че следващата седмица по темата ще има гласуване в българския парламент и изрази очакване да има мнозинство за военната подкрепа. Министър-председателят посочи още, че хуманитарната помощ на България за Украйна ще продължи.

„Със сигурност ще кажа на президента Зеленски, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия и като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, ще застанем до Украйна. Това не е просто битката на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да застанем“, категоричен бе Петков.

В отговор на журналистически въпрос за спирането на доставките на газ от „Газпром“ за България, министър-председателят отбеляза, че вчерашните действия не са били изненада за кабинета. „Бяхме готови със стратегия още от февруари месец, имахме определени алтернативни източници, бяхме се договорили със съседните страни за доставки“, добави Кирил Петков.

По-късно в Буча българският премиер видя най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Мъж, обвинен в причиняване на смърт на работник, отива на съд

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 39-годишен, обвиняем за причиняване смъртта на работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. М.М. e бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. Обвиняемият работел като шофьор на лекотоварен автомобил и […]