Президентът Румен Радев: България може да използва опита на Португалия за постигане на автономност в енергетиката

MadeInVarna
Президентът Румен Радев: България може да използва опита на Португалия за постигане на автономност в енергетиката

Отличните отношения с Португалия на най-високо политическо ниво са предпоставка за развитие и във всички области от взаимен интерес, заяви държавният глава по време на посещението си в Португалия

Португалия е един от лидерите в Европа по отношение на иновативните решения, които дават автономност в енергетиката и изграждането на зелена икономика и  България може да се поучи от този опит. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Португалия. Държавният глава е на официално посещение в страната по покана на своя колега Марсело Ребело де Соуза, с когото вчера проведе среща в Порто. Във втория ден от посещението българският държавен глава разговаря в столицата Лисабон с министър-председателя Антонио Коща и с председателя на португалския парламент Аугущо Сантош Силва.

Във фокуса на срещата между президента Румен Радев и премиера Антонио Коща беше опитът на Португалия в прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната бе една от първите в ЕС, получили финансиране. „Португалия вече е напреднала много в най-трудната част – изпълнението на плана и провеждането на реформите, което на нас ни предстои“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че за постигане на своите високи цели Португалия е създала около 60 консорциума, обединяващи водещите учени, университети, изследователски лаборатории и бизнеса в страната, с участието и на държавната администрация. Президентът даде пример за успешната работа по плана в Португалия и с прилаганите в страната технологии за съхраняване на енергия, производството на “зелен водород”, както и проучвания за изработването на двигатели за превозни средства, които да работят на водород.

Доверието в двустранния диалог и споделените позиции по редица теми от дневния ред на ЕС са отлична основа за последващо задълбочаване на партньорството между България и Португалия на всички институционални нива, бе общата позиция на президента Румен Радев и председателя на Асамблеята на Португалия Аугущо Сантош. Двамата откроиха ролята на България и Португалия за гарантиране на сигурността на външните европейски граници и за утвърждаване на европейските принципи в страните, кандидатстващи за членство в ЕС. Аугущо Сантош покани Румен Радев на заседание на Асамблеята, където българският  държавен глава бе приветстван от народните представители.

По време на посещението си в Португалия президентът бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева. Във втория ден от визитата си държавният глава посети Военния институт в Лисабон, където бе посрещнат от своя колега Марсело Ребело де Соуза. Румен Радев изнесе лекция пред преподаватели и студенти, посветена на съвременните предизвикателства пред сигурността в Европа. Българският президент посети и Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и фондация „Шампалимо“ – най-големият в Португалия научноизследователски център със звено за лечение на онкологични заболявания. Предвидена е и среща на президента Румен Радев с представители на българската общност в Република Португалия.

В отговор на журналистически въпрос за извеждането на българските моряци от блокирания в Украйна кораб „Царевна“, президентът заяви, че не трябва да има съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето, безопасността и извеждането на нашите моряци. Държавният глава подчерта, че в момента разговорите по тази тема следва да бъдат ограничени, за да премине операцията безопасно.

Помолен за коментар за европейската перспектива на Република Северна Македония Румен Радев подчерта, че е изключително важно България да се придържа към Националната рамкова позиция, Декларацията на парламента и постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност. „Това е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Република Северна Македония“, заяви държавният глава.

Ще отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българските избиратели порочен управленски модел, каза президентът Румен Радев по повод критиките към България в публикувания от Държавния департамент на САЩ доклад за човешките права у нас през миналата година. По думите на държавния глава справянето с порочния управленски модел няма да стане бързо и изисква непрекъснати ежедневни усилия.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Продължават обработките на тревните площи срещу кърлежи

Продължават обработките на тревни площи срещу кърлежи, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Третирани са дворове на учебни заведения във Варна – общо около 125 дка. Дезакаризация е извършена и в част от Морска градина.   На 14-ти и 15-ти април ще се обработват големите паркове в районите […]