Присъди за подсъдимите по делото за опит за убийство в дискотека Гетсби

MadeInVarna
Присъди за подсъдимите по делото за опит за убийство в дискотека Гетсби

Варненският окръжен съд призна за виновен подсъдимия Галин М. за това, че на 28.01.2018 г. по хулигански подбуди се опитал умишлено да умъртви охранител на дискотека Гетсби. Деянието, представляващо опасен рецидив, е останало недовършено поради независещи от дееца причини. 39-годишният мъж беше оправдан по първоначално повдигнатото обвинение, деянието да е извършено в съучастие с Кристиан Т. Наказанието, което съдът определи на Галин М. е 7 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Той беше осъден да заплати сумата от 35 000 лв. на пострадалия, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в причинени болки и страдание в следствие на деликта. Сумата следва да бъде платена ведно със законната лихва, считано от датата на деянието до окончателното и́ изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск в останалата му част до 80 000 лева като недоказан и не прие прокурорската теза, че деянието е довършено, макар да не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопасни последици от престъплението.
Другият подсъдим по делото Кристиан Т.,  беше признат за виновен от съда, че като непълнолетен, но разбиращ свойството и значението на извършеното и ръководещ постъпките си, извършил непристойни действия, отличаващи се с изключителен цинизъм и дързост. Според съдебният състав, с извършеното тогава 16-годишният грубо нарушил обществения ред, като е изразил явно неуважение към обществото. Вече 20 годишният младеж ще търпи максимално предвиденото наказание за това престъпление от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Варненски окръжен съд групира присъдата с други две, наложени от Районен съд – Варна и определи общо за изтърпяване 2 години затвор. Към днешната присъда беше присъединено и наказанието „обществено порицание“ наложено с присъда районния съд в града.
Кристиан Т. беше признат за невинен от съда, че в съучастие като извършител с Галин М. е направил опит умишлено и по хулигански подбуди да умъртви бодигарда на дискотеката. Петчленният съдебен състав отхвърли и предявения срещу него  граждански иск за обезщетение за претърпени от Армен Ал. неимуществени вреди, изразяващи се причинени болки и страдание в следствие на деянието, като недоказан.
И на двамата подсъдими ще бъде приспаднато времето, в което са били задържани в изпълнение на мерки за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“.
Обвинителният акт по делото беше внесен през септември 2018г. След няколко заседания последва отвеждане на прокурора  и съдебния състав, което наложи започване на делото отначало през лятото на 2019 г. По наказателното производство са проведени общо над 250 заседания. От тях 32 са били откритите, като в тях 22 пъти съдебният състав е разглеждал искания на подсъдимите за изменение на мерките им за неотклонение. Седемнайсет от заседанията са били отсрочвани по различни причини. По време на съдебната фаза за изясняване на обективната истина беше извършен следствен експеримент, назначавани бяха множество експертизи и бяха гледани записи от видеокамерите в клуба.
Присъдите на двамата подсъдими не са окончателни и могат да бъдат протестирани или обжалвани пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.

Следваща Новина

Отборът на ТУ – Варна на първо място в състезание по приложна електроника

За четвърта поредна година се проведе Общоуниверситетско състезание по приложна електроника, със съдействието на търговска верига „ЕЛИМЕКС“. Финалът се  проведе в НВУ „Васил Левски“  – Велико Търново, където отборът на Технически университет – Варна премери сили с представителите на  НВУ – В. Търново, факултет Артилерия и ПВО гр. Шумен, факултет […]