Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност

MadeInVarna
Проф. Георги Михайлов: България катастрофира в две направления: ваксинационен календар и смъртност

„Ковид-19 е нов респираторен вирус, непознат за света и затова създава голям проблем за здравната система. Не са познати неговите нито епидемиологични качества, нито вирулентните качества, нито неговите възможности. Важно е хората да спазват епидемиологични мерки.“ Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на БТВ.
В предаването “120 минути“ той развенча слуховете, че има повишена опасност за бременните жени, които са заразени с вируса, като добави, че смъртността в световен мащаб е 3.4%, но това е само на база хората, които са регистрирани с ковидинфекцията. „Според данните на Института “Роберт Кох” смъртността от ковидинфекция е между 0.3 и 0.5%, но това е сериозен здравен проблем“, обясни проф. Михайлов.
„България катастрофира в две направления: направление ваксинационен календар и в направление смъртност“, категоричен бе той.
„Всички ваксини, които са допуснати на пазара в света и са на разположение на ЕС, са допуснати под условие“, заяви Георги Михайлов. Той припомни думите на Здравния комисар на Евросъюза, според когото в условията на извънредно законодателство всяке отделна държава може да решава доставките на своята държава.
Той заяви, че безспорно сериозни промени са нужни в управлението на здравеопазването и БСП има няколко основни предложения, едно от които е регионализация на болниците.
„Трябва да се съобразяваме с директивите и решенията на Европейския съюз, но Европейският съюз не забрани на България да диверсифицира по правилен начин закупените ваксини, не ЕС определи количествата – от коя фирма колко да бъдат закупени; Европейският съюз не забранява на България да води преговори с други доставчици“, обърна внимание зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова.
По темата правосъдие, тя коментира, че за БСП правосъдната реформа е категорично необходима, а през последните 4 години всички действия на управляващите са били псевдореформи. Тя припомни, че въвеждането от страна на управляващите на фигурата прокурор над главния прокурор е било несериозно спрямо българските юристи и юридическата мисъл изобщо.
„Бяхме заедно с всички протестиращи на площада през лятото. Внесохме 5 вота на недоверие. Бяхме последователна опозиция през изминалите 4 години“, подчерта Анастасова. Тя посочи, че основните приоритети на левицата са съсредоточени в проблемите на двете най-уязвими групи в обществото ни – младите хора – младите семейства и възрастните хора.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Христо Иванов: С видеоизлъчването правим всичко възможно изборите да бъдат легитимни

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова за бързо придвижване на жалбата на Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу видеоизлъчването от броенето на бюлетините, за да може до изборите на 4 април да има окончателно решение. В събота, 12 дни дни след като Софийският административен съд допусна заснемането и излъчването на […]