Проф. Овчаров предаде на РИМ-Варна уникална находка, открита край Варна

MadeInVarna
Проф. Овчаров предаде на РИМ-Варна уникална находка, открита край Варна
На пресконференцията в РИМ-Варна присъстваха представители на различни местни, регионални и национални медии и представители на варненската археологическа общност. Почетни гости бяха г-н Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, г-жа Антония Йовчева – директор дирекция „Култура и духовно развитие“ Община Варна.
Проф. Овчаров предаде на гл.ас. д-р Игор Лазаренко, в качеството му на директор на РИМ-Варна, ценната находка, показваща оригиналния държавен герб на Царство България и цар Иван Шишман от XIV век.
Находката е открита на 17 септември край Варна. Днес проф. Николай Овчаров я определи като археологическо откритие на годината. Според него, тя е незначителна на пръв поглед, но изключително важна за българската история.
“Находката е уникална с това, че е тя показва, че по времето на цар Иван Шишман със сигурност е имала герб България и този герб е изработен по западноевропейски образец”, заяви археологът проф. Овчаров.
Самата находка, представляваща бронзова висулка, е открита на 30 км от Варна – в община Аврен. Върху нея има изобразени три лъва.
„Това е изключително важно. Самата пластина бе открита преди около месец и предадена за обработка в Кърджалийския музей и в момента е на средата на реставрацията, като музеят във Варна ще прецени как да продължи работата с него.“, допълни още археологът.
По време на пресконференцията проф. Овчаров тържествено подари на музея и неотдавна излязлата книга „Перперикон“ – първи том, като до момента все още не представена официално и е подарявана само на няколко видни публични личности.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Лудогорец отваря каса за билети за мача с Цървена звезда във Варна

Лудогорец ще продава билети във Варна за първия домакински мач от груповата фаза на Лига Европа срещу сръбския гранд Цървена звезда. Двубоят е на 30 септември от 22.00 часа на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград. В сряда (22 септември) десеткратният шампион отваря каса в Delta Planet Mall, ниво – 0, […]