Протест във Варна срещу търга за ПЕРУН

MadeInVarna
Протест във Варна срещу търга за ПЕРУН
С нимка: maritime.bg

Морски неправителствени организации организират мирен, мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб ПЕРУН, съобщава Maritime.bg.

На 19 февруари от 10:30 ч. несъгласните с решението за продажба на кораба ще се съберат пред сградата на Морска администрация във Варна, а самият таен търг ще се провежда на метри от тях в териториалното поделение на ДППИ, до което протестиращите не могат да стигнат, заради специалния пропускателен режим в Пристанище Варна.

„Историята на “ПЕРУН” е достойна за собствен рекорд в Книгата на Гинес, рекорд по престъпно бездействие, рекорд за бруталното и безочливо унищожаване на морската спасителна служба на Република България, рекорд по безспорно национално предателство“, пишат в своя позиция организаторите.

Протестиращите искат спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от специалисти, възстановяванете му, както и подвеждане под отговорност от прокуратурата на „виновните за целенасоченото държане на кораба 12 години извън експлоатация“.

Своя апел до морската общност, организаторите на протеста завършват така: „Стига черни забрадки за моряшките майки! Не сме забравили Хера, Ванеса, Толстой…“.

За пореден път морски неправителствени организации предупреждават, че България остава единствената страна в Черноморския регион, която не е в състояние да изпълнява международните си конвенционални задължения в сферата на хуманитарното морско спасяване.

Maritime.bg припомня, че ДП „Пристанищна инфраструктура“, на което бе прехвърлен ПЕРУН, го обяви за продажба с начална тръжна цена в размер на 269 480 лв.без ДДС.

Процедурата стана повод за сигнал до главния прокурор Иван Гешев от БУЛСАР, които я определят като „опит за умишлено ликвидиране на уникален аварийно-спасителен кораб“.

В същото време председателят на организацията, к.д.п. Никифор Герчев, определи в интервю държавното предприятие като „потърпевша структура“ от предходна далавера с ПЕРУН и влекача МИЗАР, към която нямат претенции.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

200 варненци посетиха Шкорпиловата базилика в местност Джанавара

С нимка: maritime.bg200 варненци посетиха Шкорпиловата базилика в местност Джанавара. Това е един от най-ценните и интересни исторически обекти в гр. Варна. Организатор на събитието бе сдружение “Опознай Варна”. На беседата присъстваха кметът на район “Аспарухово” Ивайло Маринов, група общински съветници, Читалище “Просвета” и РИМ – Варна в лицето на […]