Ръководството на Община Варна получи грамоти за принос в интеграцията на ромите

MadeInVarna
Ръководството на Община Варна получи грамоти за принос в интеграцията на ромите

Кметът на Варна Благомир Коцев, заместник-кметът по образованието, културата и спорта Павел Попов, както и директорите на дирекциите „Спорт“ и „Култура и духовно развитие“, получиха грамоти за принос в развитието на интеграцията и духовността на ромите. 

Отличията връчи Николай Николов, секретар на Народно читалище „Явин – 2004” в кв. „Аспарухово“. Грамотите са по повод Международния ден на ромите, а тяхното връчване съвпада с отбелязването на 20-годишнината от създаването на културния център. Читалището е основано с подкрепата на Община Варна по проект на програма „Фар“ за поддържане и съхраняване на ромското културно наследство. 

През изминалите две десетилетия „Явин – 2004“ работи с деца и младежи от малцинствените групи, като организира театрална трупа, школи по приложни изкуства, модерни и фолклорни танци. В момента дейностите на читалището се посещават от около 70 ромски деца и младежи на възраст от 6 до 20 години, много от които са в неравностойно положение. Посещенията в школите и кръжоците са напълно безплатни, каза секретарят на комплекса Николай Николов. 

Той съобщи още, че дирекциите по спорт и култура в Общината работят активно с ромските деца през последните 20 години, като подкрепят всички значими събития, свързани с дейността на читалището. Последната съвместна кампания беше „Ваканция без грижи“ по инициатива на Националното сдружение на сираците в България. За нея ръководството на Дирекция „Спорт“ на Община Варна получи отличието „Добродетел на 2023 г.“. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кметът Благомир Коцев няма участие в малтийски фирми, става ясно от писмо до ОИК

Последното такова дружество е заличено още през 2021 г., сочи справка от Малтийския търговски регистър Кметът на Варна Благомир Коцев е изпратил писмо до Общинската избирателна комисия, в което доказва чрез документи, че няма участие в малтийски фирми. Към писмото е приложена актуална справка от Търговския регистър в Малта, в […]