Рекорден брой атлети на Маратон Варна тази неделя

MadeInVarna
Рекорден брой атлети на Маратон Варна тази неделя

Организаторите от Община Варна стимулират участието на българските любители на бяганията

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя във Варненския лекоатлетически Маратон. В седмото издание на надпреварата организаторите имат за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към бяганията. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематично за града събития, един от колоритните пролетни празници в морската столица.

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морския хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.

До този момент са се записали над 750 атлети, много от заявките са от чуждестранни бегачи, сред които от Англия, Германия, Румъния и др. Рекордният брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите  клубове и бегачески организации от цялата страна. Организацията е подпомогната от много доброволци и хора на реда, надпреварата ще се излъчи на живо по спортно ориентирания канал на националната телевизия.

Награждаванията се очакват от 11.00 до 11.20 ч. за 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени в 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в седмата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3 април, следвана сега от състезанието във Варна на 8 май и традиционният финал в София на 9 октомври.

Онлайн заявките за участие в морската столица вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация в четвъртък и петък – подробности, последни новини, детайлно трасе, начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кметът на „Аспарухово“ Ивайло Маринов ремонтира за своя сметка спирка в квартал „Галата“

Кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов обяви във фейсбук, че с помощта на свои съмишленици е ремонтирал спирка в квартал “Галата” за своя сметка. “Изпълних едно обещание към гражданите на кв. „Галата“. Приключи вторият етап от ремонта на тротоара на ул. „Капитан I-ви ранг Георги Купов“. Тъй като се оказа […]