Ремонтират 83 улици и 15 междублокови пространства във Варна

MadeInVarna
Ремонтират 83 улици и 15 междублокови пространства във Варна

Община Варна е осигурила финансиране за ремонт и реконструкция на 83 улици в различни райони на града, 15 междублокови пространства и разширение за зоната за платено улично паркиране, т. нар. „зелена зона“, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. Ремонтите са на стойност 175 млн. лв., като средствата са осигурени от бюджета на общината – чрез финансови инструменти и частично чрез дофинансиране на европейски програми от стария програмен период, обясни той. Голяма част от тези ремонти вече щяха да са изпълнени, ако бюджет 2022 на Община Варна не беше обжалван в съда от бившия областен управител Благомир Коцев от Промяната. 

Като община ще продължим да изпълняваме социалните функции, като приоритетно ще осигурим средства за ясли, детски градини, училища, здравни и социални заведения и за най-уязвимите хора. Въпреки опитите за саботаж на работата ни, намерихме начин да реализираме и инфраструктурни проекти, които имат пряко отношение към живота в града – развитие на градската среда, ремонт на междублоковите пространства, на важни пътни артерии, които касаят бизнеса, посочи кметът.

Част от ремонтните дейности, които предстои да бъдат извършени, са на бул. „Девня“, бул. „Атанас Москов“, улица ЮПЗ, ул. Прилеп, ул. „Колю Фичето“ -продължение, ул. „Цар Борис III“ в кв. Виница, улиците „Зевс“ и „Орфей“ в селищно образование Добрева чешма и други.

В ход са и проектите за изграждане на детска градина „Хъшове“, както и пристройки за училище „Найден Геров“, детска градина „Ран Босилек“, детска ясла „Роза“. Със средства от оперативните програми са осигурени ремонта и модернизацията на филиала на театъра, НЧ “Петко Рачев Славейков 1928” и други.

Основен ремонт и реконструкция ще бъде извършена и в много улици и междублокови пространства, част от които вече са започнали. Те обхващат район „Аспарухово“ – 2 броя, район Одесос – 5 броя, район „Приморски“ – 2 броя, район „Младост“ – 3 броя, район „Владислав Варненчик“ – 3 броя в т.ч. ІI-ри микрорайон-Етап I. Работи се по втори етап от облагородяването на “Кайсиева градина”. 

Работихме и по четири знакови проекта, които в последните години бяха спрени – новата сграда на Математическата гимназия, проектът за разширение на бул. „Цар Освободител“, лекото метро и новата икономическа зона, проектът за нова сграда на библиотеката, каза ще кметът.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна посреща Благовещение с Теодора Димова, Здравка Евтимова и проф. Амелия Личева

Варна ще посрещне големия християнски празник Благовещение с литературна среща, с участието на Теодора Димова, Здравка Евтимова и проф. Амелия Личева. Трите дами ще гостуват в морската столица по покана на кмета Иван Портних.Срещата, която е част от пролетния салон на изкуствата, ще се проведе на  25-ти март, събота, в […]