Републиканци за България: Скандалният шеф на ОИК-Плевен може да овладее и парламентарните избори в областта

MadeInVarna
Републиканци за България: Скандалният шеф на ОИК-Плевен може да овладее и парламентарните избори в областта

ПП „Републиканци за България“ изпрати становище до ЦИК във връзка с формирането на Районната избирателна комисия в Плевен.
Правомощията на РИК са изключително широки и са свързани, както с организацията и провеждането на изборите за народни представители, така също и с установяването и публичното обявяване на резултатите от тези избори.
Областният управител на Плевен е провел консултации за формиране на състава на районната избирателна комисия, които са завършили без да е постигнато съгласие. Така отговорността за назначаването на комисията пада изцяло върху Централната избирателна комисия.
Обръщаме внимание, че за председател на РИК-Плевен е предложен Ярослав Николов Димитров, който стана известен с поръчковите си откази да регистрира кандидати в частичните местни избори. Скандалните решения наложени от Димитров бяха отменени от ЦИК като незаконосъобразни и откровено абсурдни.
Считаме, че поверяването на цялата изборна администрация в лицето на ОИК и РИК на едно лице, в момент, в който има активни избори и от двата вида поставя законосъобразното протичане на изборните процеси под съмнение. Серията от скандални решения, постановени в абсолютно нарушение на действащите закони показва само, че ако това лице е именно Ярослав Димитров, то ще бъде ясно, че целта е да осигури служебна победа на коалицията ГЕРБ-ДПС и в парламентарните избори.
Републиканци за България твърдо заявява, че назначаването на Ярослав Димитров за председател или дори член на РИК-Плевен ще бъде грешка, която не бива да бъде допускана. Републиканци за България вярва, че при назначаването на районната избирателна комисия в този многомандатен избирателен район, ЦИК ще прояви отговорност и ще вземе решение, което ще гарантира прозрачността на изборния процес, без да се допуска  каквото и да е било съмнение.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

МОСВ и БСК ще си сътрудничат в превенцията на незаконните превози на отпадъци

Меморандум за сътрудничество относно превозите на отпадъци за и от Република България подписаха днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Българската стопанска камара (БСК). Подпис под документа поставиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и председателят на БСК Радосвет Радев. Меморандумът предвижда сътрудничество между МОСВ и […]