Сайтът на Община Варна с награда за достъпността си за хора с нарушено зрение

MadeInVarna
Сайтът на Община Варна с награда за достъпността си за хора с нарушено зрение

Награда за достъпността си за хората с нарушено зрение спечели Община Варна със сайта си www.varna.bg. Отличието беще връчено на онлайн церемония от социалното предприятие БГАсист. Целта на наградите е да се направи подробен анализ на достъпността на сайтовете, а тестването беше извършено чрез два паралелни подхода – ръчно тестване от експерти със зрителни нарушения и анализи чрез онлайн инструмента за разработчици „Lighthouse“.

 

“Незрящите хора не работят с мишка, а само с клавишни комбинации. Когато сайтът не е съобразен със съответните изисквания за работа с т.нар. екранен четец незрящият потребител не може да използва сайтът пълноценно. Приканихме потребителите със зрителни проблеми от цялата страна да препоръчат сайтове, които според тях осигуряват преживяване, близко до това на хората с нормално зрение. Бяха номинирани 42 сайта в най-различни области – общински и бизнес, такива на НПО, онлайн магазини и други“, споделят организаторите.

 

По техни данни, всички публични сайтове на територията на ЕС трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания съгласно Директивата за уеб достъпност. Стандартът за уеб достъпност е Web Content Accessibility Guidelines, с който в световен мащаб се съобразяват правителства, бизнес и обществени организации.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Във "Владиславово" раздадоха над 300 козунака на нуждаещи се за Великден

“Днес, за поредна година с помощта на пекари и представители на бизнеса в Района, успяхме да спазим традицията и да направим Великденските празници малко по-щастливи за над 300 наши съкварталци в затруднено социално положение и семействата им”. Това сподели във фейсбук профила си кметът на район “Владислав Варненчик” Николай Костадинов. […]