Симфоничният оркестър на Държавната опера открива ММФ „Варненско лято“

MadeInVarna
Симфоничният оркестър на Държавната опера открива ММФ „Варненско лято“

Първият и най-дълголетен фестивал в България – Международният музикален фестивал „Варненско лято“, ще бъде открит утре вечер – 24-ти юни от 20 ч. на Основната сцена на Драматичния театър “Стоян Бъчваров”. Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, който само преди година отпразнува своя 75-годишен юбилей, ще свири под палката на големия български диригент Иван Кожухаров, възпитаник на Арвид и Марис Янсонс в консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт-Петербург, която завършва като първенец на випуска, един от победителите в конкурса на фондация „Херберт фон Караян“ (1979) и носител на Голямата награда на името на Барток (1980), дългогодишен главен диригент на Бургаския симфоничен оркестър и опера, като успоредно гостува и на Президентския оркестър в Анкара и Prima la musica в Белгия. Той ще дирижира разнообразна програма, която по традиция започва с Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и продължава с бляскавия и изключително труден концерт за  тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян.

Солист е Ромен Лельо – ярък представител на френската тромпетна школа, вдъхновил много композитори да създават нови произведения за тромпет, инструменталист с богат репертоар и впечатляваща дискография, чест солист на водещите френски оркестри и фестивали.
ММФ „Варненско лято“ 2023 се реализира с финансовата подкрепа от Община Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Откриха музикалното “Варненско лято”

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе открит вчера от кмета на Варна Иван Портних, артистичния директор Марио Хосен и директора на Театрално-музикално продуцентския център Даниела Димова.   Фестивалът превръща Варна в привлекателно място за любителите и ценителите на музиката от цял свят и в дестилация за културен туризъм, каза по […]