Собствениците на жилища може да получат и земята под блока

MadeInVarna
Собствениците на жилища може да получат и земята под блока

Много хора в България, собственици на жилища, притежават апартамент, но не и земята под блока. Проблемът касае най-вече старите кооперации. По времето на комунизма се дава шанс да се купи земята, но повечето хора не се възползват от възможността. Сега се предлага подобна идея – хората, придобили право на строеж или идеална част от право на строеж върху държавна или общинска земя до 13 юли 1991 г., да получат безвъзмездно собствеността върху тази земя. Промяната е залегнала в Закона за собствеността, внесени от депутата от БСП Минчо Христов. На практика това означава, че собствениците на жилищата в един блок ще получат собственост върху земята под него без да дадат един лев.

Към настоящия момент няколко милиона българи не са собственици на земята под и около техните жилища, намиращи се в многоетажни сгради. Вследствие в междублоковите пространства продължава безразборното застрояване, се посочва в мотивите към законопроекта.

“И сега има възможност да се купи земята под блока от собствениците – отиваш в общината, дават ти оценка и цена, но това е все едно да купиш още едно жилище, няма смисъл, затова моята идея е това да стане безвъзмездно”, обясни пред kmeta.bg Минчо Христов.

 

kmeta.bg


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Показаха кадри с побой над протестиращи от 2020 г.

Специално съставената комисия, която разследва полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 г., разпространи кадри, на които се вижда как полицаи бият протестиращи. Клиповете са били предоставени на един от инициаторите на комисията – Николай Хаджигенов.