Специалисти проведоха обучение на озеленители от Варна

MadeInVarna
Специалисти проведоха обучение на озеленители от Варна

По покана на Община Варна специалисти по поддръжка и грижа за дърветата в градска среда проведоха семинар и практическо обучение на повече от 40 озеленители. Обучението бе проведено от Владимир Атанасов – сертифициран специалист към Европейския съвет по арборизъм, проф. Анелия Пенчева и доц. Светлана Анисимова – преподаватели в Лесотехническия университет в София. Целта на инициативата е създаване на добри практики в поддържане на зелената система на морската столица.

По време на практическото обучение бе направена демонстрация на терен на работата с резистограф, който установява реалното състояние на едрогабаритната растителност. Той предоставя графични изображения на плътността на съответното обследвано дърво и така се преценява вътрешното му състояние, обясниха специалистите. Община Варна разполага с резистограф, с който работят екипите от общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина.

По-късно бе извършено и машинно преместване на дърво в кв. „Кайсиева градина“, край бл. 222, тъй като в района се изгражда нов паркинг. “При правилни грижи при такава операция вероятността дървото да загине е под 10%“, коментира Владимир Атанасов.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Връчиха награди „Варна“ в областите на културата, науката и образованието

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награди „Варна“ в областите на културата, науката и образованието. По статут отличията се присъждат всяка година по повод 24-ти май, но заради пандемията от COVID-19 тази година тържеството бе проведено в навечерието на Деня на народните будители. […]