Тази година няма да има “Варна Лит”

MadeInVarna
Тази година няма да има “Варна Лит”

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ няма да се проведе през тази година. Това съобщиха от сдружението на официалния си сайт:

“През изминалите 5 години фестивалът „Варна Лит“ се превърна в истински празник на литературата и другите изкуства, стана незаобиколимо събитие в календара на морската ни столица, набра популярност сред хора от всички възрасти и доби безспорен авторитет сред творците от различни сфери на изкуството и културата. Фестивалът допринесе за културния престиж на града ни, а със самото му провеждане в края на май и началото на юни се даваше и ранно начало на летния сезон на града. Миналогодишното издание на феста беше с мото „Герои сега“ и пожъна истински успех, но този успех бе постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на фестивала.

Трудностите в организирането на нещо толкова мащабно и стойностно са немалко. Изисква се много ранна и добра подготовка – буквално с края на всеки фестивал трябва да започват поканите към творците и подготовката на следващото издание, за осигуряване участието на популярни и обичани творци от България и (особено) от чужбина. За да се осигури качествено присъствие на значими автори в класните стаи и като гости на фестивала, за да се наемат подходящи пространства и рекламни площи се изисква ранна подготовка. В същото време сроковете за кандидатстване и одобрение на проектите по фонд „Култура“ не позволяват сигурност в тази насока, а наш основен финансов инструмент са именно средствата от общинския бюджет. Ние правим всичко по силите си да привличаме спонсори, но както знаете сдружението-организатор не реализира печалби от билети по време на външните събития, всички събития са БЕЗПЛАТНИ и достъпни за всеки, срещите в училищата също не реализират приходи.

Община Варна е наш основен партньор в реализирането на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ и в разговор след края на четвъртото му издание ние поставихме на вниманието на общинското ръководство проблемите, свързани с реализирането на следващото пето издание.
Поискахме възможност за разглеждане на проекта за МЛФ „Варна Лит 2022“ през есента. Това щеше да ни даде възможност да планираме международно и българско участие на високо ниво. Щеше да позволи наемането на по-големи пространства – миналата година станахме свидетели как залата в ГХГ “Борис Георгиев” не може да приеме всички желаещи да присъстват на срещите. Това се случи и на други събития от програмата на фестивала тогава. С бюджета, с който разполагаме не можем да си позволим наемането на пространства във Фестивален и конгресен център или в Летен театър.
За да организираме пето издание на МЛФ „Варна Лит“ с интересни теми и изключителни автори-носители на международни награди и издавани в милионни тиражи, е необходим по-голям и сигурен бюджет. Ние винаги осигуряваме средства и от частни дарители, но те са крайно недостатъчни.
 
В ситуацията, която остана непроменена към днешна дата, е невъзможно да отговорим на все по-големите очаквания на публика и творци и да запазим лицето на „Варна Лит“ такова, каквото го създадохме и тази година няма да кандидатстваме за финансиране от Фонд „Култура“ на Община Варна. Ето защо, поради изложените трудности около недостатъчното и късно финансиране на това културно събитие, а и след внимателно обсъждане между организаторите, взехме трудното решение международният литературен фестивал „Варна Лит“ да не се проведе през тази година.
Сърдечна благодарност на гостите-творци на МЛФ „Варна Лит“ в миналите издания и на вдъхновяващата варненска публика от целия екип на СНЦ „Международен литературен фестивал „Варна Лит“!
–––-
Основни цели на организаторите от СНЦ „МЛФ Варна Лит“ в реализирането на миналите четири издания на фестивала:
– Да реализира срещи на ученици от всички възрасти в община Варна с най-популярните чужди и български творци – писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти.
– Да стимулира творческото мислене и изява на ученици и възрастни, да развива отношение към литературата и свързаните с нея изкуства.
– Да реализира богата и атрактивна външна програма с участието на гостуващите творци и да осигури БЕЗПЛАТЕН достъп на публиката до събитията с тях.
– Да обогати културната програма на морската столица на България и да допринесе за имиджа и популярността на града.”


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Доротея Павлова е новият директор на Градската художествена галерия - Варна

Един от най-авторитетните музеи за изкуство у нас – Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, влиза в новата година с готовност да реализира нови проекти и да привлече нови публики. Акцентите в програмата, разработена от екипа на Галерията за 2022 година, обобщава културологът и изкуствовед Доротея Павлова, която спечели […]