Тодоровден е! В Девня, Виница и Екопарк Варна ще се провеждат кушии с коне

MadeInVarna
Тодоровден е! В Девня, Виница и Екопарк Варна ще се провеждат кушии с коне

Тодоровден, наричан също Тодорица, Тудорица и Конски Великден, е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове. По данни на НСИ към 2017 г., Тодоровден се празнува от 130 233 души в България.

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа.

Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттук и названието Конски Великден.

От 11 часа в тревната площ пред СУ “Васил Левски” в гр. Девня, ще започнат мероприятията по случай празника, съобщават от Община Девня.

В Университетска Ботаническа Градина – Екопарк Варна откриването на празника ще започне също в 11:00 часа и ще бъде последвано от обичайния водосвет за здраве. По традиция програмата ще включва конкурс за най-красив конски впряг, фолклорна програма и томбола с награди.

В края на програмата очаквайте най-интересната част – кушия с коне.

В конна база “Виница” празникът ще стартира в 10:30 часа.

 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: "Шоуто на Ръба" по варненското ларго за Трети март

Вчера “Шоуто на Ръба” представи клипче посветено на Трети март. В него се интервюират случайни минувачи по варненското ларго. Деца и възрастни споделят впечатления за Освобождението на България от турско робство. “Качваме клипа на 6-ти март, понеже България трябва да живее в нас всеки ден”, заявяват създателите на видеото.