Участие на ВВМУ в най-голямото ежегодно учение по киберзащита

MadeInVarna
Участие на ВВМУ в най-голямото ежегодно учение по киберзащита

Отбор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, сформиран от преподаватели, студенти и курсанти, взе участие в най-голямото ежегодно учение по киберзащита, проведено от 13 до 16 април 2021 г. в Центъра за кибернетична защита на НАТО в естонската столица Талин. Инициативата носи името Locked Shields – 2021, а участие в нея взеха над 2000 ИТ специалисти и правни експерти от 30 държави, като отбраната беше поета от отбори на 24 нации. На участниците беше предоставена отлична възможност за подобряване на координацията и колективното обучение чрез работа в сложна и динамична среда, както и за практикуване на колективна, устойчива и гъвкава киберотбрана в среда, близка до реалната, за да могат бързо и ефективно да реагират на всяка заплаха в киберпространството.
В периода 19 – 21 април същият отбор на ВВМУ се включи в киберучението Panacea’2021. Това е третото киберучение от съвместния проект Cyber Shockwave с британското посолство в София, в стратегическо партньорство с Министерството на отбраната, Съвета за сигурност и други български правителствени структури и с помощта на Европейския софтуерен институт – Център „Източна Европа“ (ESI CEE) и CySecResLab (Лаборатория за киберсигурност и устойчивост) на ESI CEE и Sofia Tech Park. Целта на този проект е да допринесе за подобряване на националната система за киберсигурност и за създаване на общ капацитет между държавата, бизнеса и академичните среди за управление на мащабни кризи в киберсигурността. Организаторите и на двете учения оцениха високо резултатите, постигнати от отбора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Следваща Новина

Христо Иванов: Мнозинство за кабинет може и да се намери, мнозинство за дълбока промяна изглежда да няма

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова след връчването на втория мандат да се направи усилие да се съствав “управление на промяната” и заяви готовността на коалицията да подкрепи такъв опит на “Има такъв народ”. Той обаче посочи, че въпросът е не да бъде съставен кабинет на всяка цена, а […]