В Пловдив прерязаха лентата на Епископската базилика на Филипопол

MadeInVarna
В Пловдив прерязаха лентата на Епископската базилика на Филипопол

В Международния ден за опазване паметниците на културата в Пловдив официално бе открита Епископската базилика на Филипопол. Лентата на новия музей бе прерязана от посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, президентът на „Америка за България” Нанси Шилър, кметът на Пловдив Здравко Димитров и директорът на „Старинен Пловдив” Богомил Грозев.
Официални гости на събитието бяха народните представители от ГЕРБ инж. Иван Тотев и Дани Каназирева, районни кметове и общински съветници от партията, археолози и реставратори, взели участие в работата по възстановяването на базиликата.
Здравко Димитров благодари на предшественика си Иван Тотев, който като кмет на Пловдив /2011 г.-2019 г./ започна работа по обекта заедно с фондация „Америка за България”.
Н. Пр. посланик Мустафа заяви, че Епископската базилика е пример за красотата и културата, с която Пловдив и България могат да се гордеят по света. Тя каза още, че обектът е пример за това как българи и американци могат да работят заедно.
Нанси Шилър подчерта сътрудничеството с Община Пловдив, Министерство на културата, работата на археолозите, реставраторите, учените, инженерите, доброволците, бизнеса и на всички, допринесли за реализацията на обекта.
Иван Тотев заяви, че е изключително развълнуван, тъй като това, което се вижда в момента, е плод на последователност и смели решения. „То е доказателство, че когато имаш големи мечти, трябва да имаш сили да ги следваш”, допълни той.
Присъстващите изразиха надежда паметникът да бъде включен в обектите с културно наследство на ЮНЕСКО.
Епископската базилика на Филипопол отваря врати за посетители в понеделник.

Следваща Новина

Трима мъже от с. Бозвелийско са предадени на съд за хулиганство спрямо малолетно момче

С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна трима мъже на възраст 49 г., 36 г. и 27 г. от с. Бозвелийско са предадени на съд за хулигански действия, извършени в съучастие спрямо малолетно момче от село Бозвелийско, на което са нанесли удари и са причинили лека телесна повреда. Тримата […]