Варна е домакин на изложба в подкрепа на донорството

MadeInVarna
Варна е домакин на изложба в подкрепа на донорството

Изложба в подкрепа на донорството под мотото „Да дариш живот“ e представена от днес до 18-ти октомври край Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Тя се реализира с подкрепата на Община Варна и е част от едноименната национална информационна кампания, в подкрепа на донорството, организирана за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология, в партньорството с Нов български университет (НБУ).  Изложбата включва творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата, в подкрепа на донорството и трансплантациите.

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от него в световен мащаб нараства всяка година. В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота, ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10 души.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Засаждат 40 нови дръвчета във Варна

40 нови дръвчета от вида кестен, липа, японска вишна, декоративен глог, китайски мехурник ще бъдат засадени в петък и събота във Варна, съобщават от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ . Днес се работи в зелените площи на бул. “Сливница”, ул. “Генерал Колев”, бул. “Осми Приморски полк” и бул. “Мария Луиза”.   […]