Варна е домакин на изложба в подкрепа на донорството

MadeInVarna
Варна е домакин на изложба в подкрепа на донорството

Изложба в подкрепа на донорството под мотото „Да дариш живот“ e представена от днес до 18-ти октомври край Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Тя се реализира с подкрепата на Община Варна и е част от едноименната национална информационна кампания, в подкрепа на донорството, организирана за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология, в партньорството с Нов български университет (НБУ).  Изложбата включва творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата, в подкрепа на донорството и трансплантациите.

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от него в световен мащаб нараства всяка година. В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота, ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10 души.

Следваща Новина

Засаждат 40 нови дръвчета във Варна

40 нови дръвчета от вида кестен, липа, японска вишна, декоративен глог, китайски мехурник ще бъдат засадени в петък и събота във Варна, съобщават от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ . Днес се работи в зелените площи на бул. “Сливница”, ул. “Генерал Колев”, бул. “Осми Приморски полк” и бул. “Мария Луиза”.   […]