Варна посреща 24 май с голямо празнично шествие

MadeInVarna
Варна посреща 24 май с голямо празнично шествие

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите “Образование и младежки дейности” и “Култура и духовно развитие” към Община Варна.

Празничната програма ще започне в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, а в небето ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука, и гълъби.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Следват училища, носители на „Награда Варна“ за 2022 – III ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Петко Р. Славейков”, Средно училище за ученици с нарушено зрение „Професор д-р Иван Шишманов”,  и училища, честващи юбилеи – Професионална гимназия по текстил и моден дизайн / 125 години/ и Основно училище „Георги Сава Раковски“ /75 години/. По бул. “Вл. Варненчик” ще бъдат разположени всички блокове на детските градини.

Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. От 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт на фолклорен ансамбъл „Варна“.

В навечерието на празника – на 23.05, понеделник, от 11 ч. в Юнашкия салон ще бъдат връчени награди „Варна“ за постижения в сферата на културата, науката и образованието.

 

Съпътстващи прояви:

21 май, събота:
11:30 ч., Пролетен концерт на Хора на варненските учители „Арс музика“ и Камерен оркестър на учителите „Анима“
Място: Градската художествена галерия “Борис Георгиев”;

17:00 ч., Откриване на изложба на детски картини “Талантите на „Малкият принц”
Място: Фестивален и конгресен център;

18:30 ч., Празник на курорта „Св. Св. Константин и Елена”

Място: площад пред хотел „Приморски“; 

 

21- 24 май
Регата „Варна ченъл къп“
Място: Акваторията на Варненския залив;
21 май, 15:00,  Ветроходно състезание за професионалисти и аматьори;
22 май, 11:00,  Гонки през канала;
23 май, 10:00,  Гонки във Варненския залив;
24 май, 10:00,  Гонки пред Морската градина в чест на празника и буквите;
24 май, 17.00,  Награждаване на призьорите и закриване на регатата;

 

23 май, понеделник:
19:00 ч., Концерт с участието на ученици-солисти от НУИ „Добри Христов“ и оркестъра на Държавна опера- Варна
Място: ТМПЦ- Варна;

 

25 май, сряда:
17:00 ч., Концерт-спектакъл „Минало, настояще, бъдеще“  на ЧСУ „Аз съм българче“
Място: Зала 1 на ФКЦ- Варна


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Регатата Varna Channel Cup ще се проведе във Варненския залив

Ветроходната регата Varna Channel Cup ще се проведе в акваторията на Варненския залив в периода 21 май – 24 май. Най-силните акценти в програмата са каналната гонка в неделя 22-ри май, в 11:00ч., когато яхтите ще минат под цветни спинакери под Аспарухов мост, и Регата на буквите, която ще стартира […]