Варна – с отличие от БАИ за инвестиции в образованието

MadeInVarna
Варна – с отличие от БАИ за инвестиции в образованието

Варна спечели отличие на Българската агенция за инвестиции в конкурса „Инвеститор на годината 2020“. Наградата в категория „Община с най-много инвестиции“ бе присъдена за най-мащабни инвестиции в образователна инфраструктура. През миналата година Варна е вложила над 90 млн. лв. в създаване на по-добри условия за образование на младите хора, като увеличението на средствата спрямо 2019 г. е с 10 млн. лв., въпреки кризата. Победителят стана ясен на церемония, която бе проведена онлайн, в присъствието на вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и на номинираните в отделните категории. Домакин на събитието бе изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова.

„Благодаря за високата оценка за Варна, това ни мотивира да продължим да работим още по-активно за развитието на града и създаване на нови работни места. Не случайно нашата кауза е Варна да бъде град на знанието! Факт е, че традиционно инвестираме сериозни средства в образователна инфраструктура, с огромната подкрепа на правителството. Важна цел е и привличане на високотехнологични производства, на мотивирани и образовани кадри. Затова разчитаме на 6-те университета във Варна, които ежегодно генерират за пазара много подготвени млади хора. Това е възможност да ги задържим, като им предложим възможност за успешна професионална реализация“, коментира кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че ключов проект за града и региона е и изграждането на Индустриална зона Варна. Тя ще бъде реализирана на 10 000 дка, което я превръща в най-голямата в страната. Проектът се реализира съвместно с Община Аксаково, като предстои окончателно приемане на Общия устройствен план от Националния експертен съвет. Зоната е разположена на изключително атрактивно място. Територията отговаря на най-високите стандарти за бизнес – с близост до магистрала “Хемус”, със съществуващия пътен възел до село Слънчево и започналата процедура по изграждане на втория пътен възел – до град Игнатиево, до стария път Варна-София, пристанищните комплекси – Варна-Запад и Варна-Изток, фериботния комплекс в Белослав. През територията преминават магистралните водопроводи Девня-Варна, Китка-Варна, както и високоволтов далекопровод и захранващ газопровод.

Тази година в конкурса на БАИ са били подадени над 60 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето, информационните технологии и здравеопазването, областни администрации, общини. Голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2020 бе връчена на Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Нестле България е „Инвеститор на годината“ 2020

За петнадесети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите за инвестиции по време на церемонията „Инвеститор на годината“ 2020 и отличи най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година. Официалното събитие се проведе онлайн на 2 март 2021 г. На събитието присъстваха вицепремиерът г-н Томислав Дончев и вицепремиерът и министър […]