Варна въвежда нова автоматизирана система за събиране на битовите отпадъци

MadeInVarna
Варна въвежда нова автоматизирана система за събиране на битовите отпадъци

Община Варна въвежда нова автоматизирана система за събиране на битови отпадъци, която тестово бе представена пред медиите днес. В града вече са поставени 16 нови съда.  Системата извършва автоматизирано изпразване на контейнерите за смет директно в каросерията на автомобила, посредством лазерно насочване, с минимизиране на човешкия фактор.

“Убеден съм, че новата система ще доведе до подобряване на качеството на услугата за сметосъбиране, която през последните години беше един от основните проблеми в града”, коментира кметът на Варна Иван Портних.

Системата за събиране на отпадъци (NORD EASY SYSTEM) е новаторски метод, който ще опрости процеса на събиране на отпадъци. Дейността по сметосъбиране се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор, разположен в кабината на превозното средство, поясни Милена Неделчева, началник-отдел в общинската дирекция „Екология и опазване на околната среда“. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря с педал, след което автоматично се затваря. Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици. Контейнерите са по-обемни от досегашните и не могат да се местят. Предвидени са три вида – с обем 2250, 3000 и 3750 литра.

Автоматизираната система ще бъде внедрена на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни, до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от седем специализирани компакторни машини. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Отличиха лауреатите в XXVI Национален детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”

Над 300 участници от цялата страна се състезаваха  в различните раздели и категории в XXVI издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”, който се проведе в Младежкия дом във Варна. Форумът е за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. […]