Варненски младежи спечелиха безплатни билети за пътуване в Европа

MadeInVarna
Варненски младежи спечелиха безплатни билети за пътуване в Европа

Двадесет и двама младежи от Област Варна са спечелили билети за безплатно пътуване в Стария континент през 2019г. по европейската инициатива „DiscoverEU“, съобщават от Областния информационен център-Варна. Тя дава възможност на навършили 18 години граждани на ЕС да пътешестват в Европа, за да я опознаят. През изминалата година пандемията от коронавирус не позволи да бъдат пуснати нови покани за кандидатстване. Заради ограниченията, наложени от нея, периодът за пътуване на учениците, които все още не са осъществили мобилност, е удължен до 31 август 2021г.

През 2022г. Европейският съюз ще даде шанс на 60 000 младежи да обиколят Европа, тъй като програмата „DiscoverEU“ ще стартира отново след паузата, наложена от пандемията. За карта могат да кандидатстват както навършилите 18 години през тази година, така и тези, които са празнували пълнолетие през 2020г. Очаква се приемът по програмата да бъде отворен през октомври тази година, а избраните участници да могат да пътуват за период от 30 дни между март 2022г. и март 2023г. По изключение, на всички пътуващи ще бъдат предложени гъвкави резервации и застраховки за прекъсване заради неизвестните, които крие пандемията, допълниха от ОИЦ-Варна.

„DiscoverEU“ е инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на пълнолетни млади хора да опознаят Европа, пътувайки предимно с влак. Целта е те да се запознаят с европейското културно наследство и история и да се срещнат с хора от целия континент. От 2022г. „DiscoverEU“ ще се финансира от програма „Еразъм +“.

Следваща Новина

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурори, следователи, съдебни служители и представители на СВР, ДАНС и МВР за отлично изпълнение на служебните задължения 

Днес, 02.04.2021 г., на официална церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата, главният прокурор на Република България Иван Гешев награди прокурори, следователи, съдебни служители и служители от Бюро по защита, както и представители на Служба „Военно разузнаване“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция „Съдебна охрана“. […]