Варненските археолози отбелязват Деня на археологията на 14 февруари

MadeInVarna
Варненските археолози отбелязват Деня на археологията на 14 февруари

По повод Деня на археологията в България, Регионалният исторически музей – Варна организира пресконференция, която ще се състои на 14.02.2020 г. (петък) от 10.30 ч. в зала Одесос (ет.2) в сградата на Археологическия музей – Варна.
На пресконференцията ще бъдат представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през археологическия сезон 2019 г.
Изминалата година бе изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на съвременна Варна се проведоха спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Наши екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичните крепости на нос Св. Атанас в гр. Бяла и до с. Шкорпиловци, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен.
Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да представят най-интересните си открития от 2019 г.
В пресконференцията ще вземат участие: д-р Владимир Славчев, д-р Христо Кузов, доц. д-р Валерий Йотов, Александър Минчев, д-р Васил Тенекеджиев и д-р Мария Манолова.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Започва раздаването на хранителни продукти за крайно нуждаещи се в Девня

ЗАПОЧВА РАЗДАВАНЕТО НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ЗА КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ В ДЕВНЯ 338 души са правоимащите. За всеки един от тях са предвидени по 24, 570 кг. продукти – ориз, спагети, лютеница, фасул, грах, месни консерви, леща, захар, олио и други. Основният раздавателен пункт е в бившия пенсионерския клуб в кв. […]