Варненският храм “Св. Атанасий” представя Великденските броеве на списанията “Амвон” и “Камбанка”

MadeInVarna
Източник: mitropolia-varna.org
Варненският храм “Св. Атанасий” представя Великденските броеве на списанията “Амвон” и “Камбанка”

Уводната статия на списание “Амвон” носи ликуващия дух на най-голямото тържество за православните християни – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Защо ходим на Църква? – е въпрос, зададен и разяснен за неукрепналите във вярата читатели в рубриката “Начала”. Ставрофорен иконом Дончо Александров споделя мисли за общението, поведението, служението на християните – не само на литургийното събрание, а и извън него. В подобен дух е и темата за живота на християните в съвременния свят, разгледана от Ал. Иванов. В рубриката “Домашна църква” е представено виждането на един многодетен православен християнин относно проблемите с пространството и личното време в многочленното семейство.
Друг материал, който е във връзка с трудностите във възпитанието на децата в съвременността е на епископ Ириней. Призив към майките да не се въвличат в греха на детеубийството е отправен от митрополит Атанасий Лимасолски в статията му. Още един призив към читателите е – да бъдат предпазливи и да самоконтролират ползването на социалните мрежи и смарт устройствата, които се превръщат в силен наркотик. За избора – “Монашество или брак”, са представени размислите на схиархимандрит Тимотей.
Още много интересни, разнообразни по тематика четива са публикувани на страниците на “Амвон” – за екзорсизма, за пазарните отношения, разгледана е биоетичната тема за трансплантацията, за своевременната и несвоевременна кончина… Валери Андонов отново се представя със завладяващ разказ за “Разбойника” на кръста, а протойерей Ясен Шинев продължава традиционно да разкрива мислите и чувствата си относно изповедничеството на Христа в съвременния живот. В рубриката “Гласът на отците” са поместени размишленията на стареца Ефрем (Мораитис) за молитвата. Има и четиво за тези, които се вълнуват от въпросите на съчетаването на съвременното изкуство с вярата – интервю с певеца Любомир Малковски.
Искрено се надяваме списание “Амвон” и с този свой брой да укрепва у своите читатели надеждата за спасение чрез вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос!
“Камбанка” в първата си страница запява тропара на Възкресение! Ст. ик. Дончо Александров разяснява на малките християни произхода и значението на думата “Пасха”. В рубриката “Църковни празници” е разкрита последователността и смисъла на всичко, което се извършва по време на най-главното богослужение в Църквата – Божествената света Литургия. Подобна е и темата на материала, който запознава децата с църковното пеене.
Както обичайно, и в този брой присъстват художествени разкази и притчи, които носят поуки и послания за вярващите деца. Има и четива с подчертан познавателен характер, които са полезни дори и за възрастните, например биографичния разказ за църковния певец и музикоучител – Жеко Павлов, животоописанието на света Мелангела, историите от патерика и други.
На вниманието на малките готвачи е представена рецепта за пълнени картофи със “съкровища”! Все по-активно става участието в издаването на “Камбанка” на децата от енорията ни – те украсиха със свои илюстрации публикуваните материали.
Мили деца, надяваме се, че и този брой на “Камбанка” искрено ще ви зарадва със своите четива, ще обогати познанията ви, ще ви насърчи във вярата и вършенето на добри дела!


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Зам-министър Петрова: Социалната и солидарна икономика на намалява неравенствата в обществото

„Социалната и солидарна икономика работи за намаляването на неравенствата в обществото и акцентира върху ученето през целия живот. Чрез нея се променят обществените нагласи и се дава по-лесен достъп до пазара на труда на хора от уязвимите групи.“ Това каза заместник-министър д-р Султанка Петрова по повод Европейският ден на солидарност […]