Във Варна отбелязаха 129 години от рождението на контраадмирал Вариклечков

MadeInVarna
Във Варна отбелязаха 129 години от рождението на контраадмирал Вариклечков

С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили във Варна беше отбелязана 129-тата годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, областния управител Стоян Пасев, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, родственици на Вариклечков, граждани.

Церемонията се организира от Военноморските сили на Република България.

В периода 1933-1935 г. Вариклечков е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис Трети, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 година, когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове. На 1 май 1937 година става първият действащ конраадмирал на Българския военноморски флот. Известен е и с това, че по време на Коронен съвет остро се противопоставя на преминаването на страната ни към Хитлеристка Германия. След 9 септември 1944 година е арестуван и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна, а първият командващ на флота става дребен земеделец, който обработва ябълкови насаждения край Дългопол. Умира на 23 февруари 1974 г.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Започва строеж на Център за хора с деменция във Владиславово

Строително-монтажни дейности за строежа на „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ започнаха днес в ж.к. „Владислав Варненчик“. Дейностите се реализират по ОП „Региони в растеж“. Това е вторият обект по проекта, като вече започна и ремонт на сграда на ул. „Петко Стайнов“ 7.   Центърът за […]