Във Варна Швеция предаде на Испания председателството на Съвета на ЕС

MadeInVarna
Във Варна Швеция предаде на Испания председателството на Съвета на ЕС

Символично предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от Швеция на Испания бе направено снощи във Варна. То се сменя на ротационен принцип между държавите – членки на ЕС на всеки 6 месеца, като Испания го поема от днес. 

Тържествената церемония бе проведена във Фестивалния и конгресен център, преди концерта на Виенския камерен оркестър, част от Международния музикален фестивал “Варненско лято”. Специални гости на събитието бяха посланици и зам.-посланици от 18 посолства у нас – Испания, Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния,  Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия, както и принц Виктор фон Изенбург от Германия. Присъстваха министърът на туризма Зарица Динкова, Тихомир Стойчев, зам.-министър на външните работи.

“Чест и гордост е за Варна, че чрез най-дълголетния музикален фестивал в България и един от най-старите в Европа – ММФ “Варненско лято”, активно подкрепян от Община Варна, тази вечер стана символичната смяна на председателството на Съвета на ЕС! Нека музиката се превърне в символ на единството и културното разнообразие между нас”, каза в приветствието си кметът Иван Портних. Той благодари на артистичния директор Марио Хосен, на всички организатори, на дипломатическите представители и гости, както и на почитателите на класическата музика. 

Посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко Мата благодари на българските институции, които са помогнали за организацията на събитието. Той посочи, че мотото на испанското председателство е „Европа по-близо“, като идеята е събитията да се случват извън столиците на държавите, а концертът във Варна е пример за това. 
Шведският посланик Н. Пр. Катарина Рангнит каза, че лично за нея ЕС е нещо много повече от механизъм за вземане на общи решения, а е общи ценности и принципи, усещането да се чувстваш у дома си навсякъде в Европа.

От името на вицепремиера Мария Габриел послание поднесе заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, който заяви, че България приветства приоритетите, които Испания поема, и ще работи конструктивно за тяхната реализация. Той посочи, че в рамките на испанското председателство България може да се присъедини към Шенген, защото страната ни заслужава това.

След официалната част прозвучат специално написана за ММФ „Варненско лято” творба от испанския композитор Естебан Санс в изпълнение на Виенския камерен оркестър с диригент Педро Халфтер. Звучаха още “Адажио” на Красимир Кюркчийски, а пианистът Даниел Внуковски изпълни авторския камерен вариант на Първия концерт на Шопен. 

В “Ода на радостта” от Деветата симфония на Бетовен, която е химн на Европейския съюз, се включиха и солисти, хор и оркестранти от Държавна опера Варна с диригент на хора Надежда МакКюн и хор „Морски звуци” с диригент Росица Щерева. Изпълненията вдигнаха на крака публиката в залата, които извикаха на бис талантливите музиканти. 
Организатор на фестивала е Община Варна, а концертът се провежда под патронажа на испанския посланик.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

134 свободни места са обявени за класиране в детските ясли

134 свободни места са обявени за  класиране за целодневен прием в самостоятелните детски ясли на 11 юли, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В тази връзка електронната система ще бъде отворена за  регистрации на нови заявления от днес – 03.07 до 07.07 включително. От 21.07.2023 г. системата се затваря […]