Във Варна започна строителство на втория патрулен кораб на ВМС

MadeInVarna
Във Варна започна строителство на втория патрулен кораб на ВМС

Церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) започна в района корабостроителния завод „МТГ-Делфин“ във Варна. Събитието уважи кметът на Община Варна Иван Портних. Гости на церемонията бяха министрите на отбраната Тодор Тагарев и на финансите Асен Василев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. 

Строежът на кораба е в рамките на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Изпълнението му започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.

Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок. Първият кораб ВМС трябва да получат до края на 2025 г., а настоящият – до края на 2026 г.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна става столица на хип-хопа! Lil Pump открива VARNA JULY FESTIVAL

Новият хип-хоп фестивал в морската столица на България VARNA JULY FESTIVAL започва на 15 юли, от 19 ч, на Морска гара. В годината, в която празнуваме половин век от създаването на хип-хоп културата, за първи път във Варна ще пристигне американският изпълнител Lil Pump. С милиарди гледания на видеоклиповете и […]