Възможности за сътрудничество между испански висши училища и ИУ – Варна бяха обсъдени на работна среща

MadeInVarna
Възможности за сътрудничество между испански висши училища и ИУ – Варна бяха обсъдени на работна среща

Възможности за сътрудничество между испански висши училища и Икономически университет – Варна, вкл. потенциалът за обучение по програми за двойни дипломи,  бяха обсъдени на работна среща на 17.06.2021 г. между Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България, доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, доц. д-р Владимир Жечев – ръководител на катедра „Маркетинг“ и институционален координатор по програма „Еразъм+“ в ИУ – Варна.

По време на срещата доц. Благоева запозна госта накратко с историята и основните приоритети в развитието на столетното висше училище и му връчи почетен плакет с лика на проф. Цани Калянджиев – основател и първи ректор на Икономически университет – Варна.

Институционалният координатор по програма „Еразъм+“ в ИУ – Варна доц. Жечев информира г-н Сантамария, че висшето училище има подписани интеринституционални споразумения с 10 испански университета, от които най-много изходящи студенти по „Еразъм+“ изпращаме в: 1. University of Almeria; 2. Universidad de Deusto; 3. Universidad de Granada; 4. University of Huelva; 5. Universitat de Lleida.

Г-н Сантамария представи дейността на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България, който се намира в София и предоставя подкрепа и съдействие на всеки, проявил интерес към изучаването на испански език или желаещ да продължи образованието си в Испания. Отдел „Образование“ популяризира и разпространява испанския език и култура, ръководи образователните програми, развиващи се на териториите, за които отговаря, и поощрява международното сътрудничество. Той ръководи също звената по образованието в Унгария и в Румъния, като географското му влияние обхваща: България, Молдова, Унгария, Румъния, Сърбия и Турция. Програмата за испанските езикови гимназии и паралелки, стартирала през учебната 1993/94 година с 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ – гимназията с най-много ученици по испански език в страната, е основната, която се ръководи от отдел „Образование“. Днес тя се провежда в рамките на Споразумението за сътрудничество между Испания и България.

Програмата за чуждестранни помощник-учители в Испания е друг проект на Министерството на образованието и професионалното обучение на Испания, в който участва отдел „Образование“. Тя е въведена през 2016 г. и от създаването ѝ до днес в нея се включват средно по 20 български граждани годишно, които могат да са завършили висшето си образование или да са в последната година на обучението си. През учебната 2019/20 година например са участвали общо 16 български помощник-учители по английски език, разпределени в различни автономни области на Испания.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър Кузманов: Ще се работи прозрачно и обективно при финансирането на федерациите и младежките програми, а не както досега

16.06.2021 Обезпечаването на българските спортисти и участието на България на Олимпийските игри в Токио е най-важната задача през тази година в спорта, каза министърът на младежта и спорта на брифинг в Министерски съвет. Обърнато е особено внимание на нашите спортисти заради условията на тежка епидемичната криза в цял свят, като […]