Видео: Хиляди мигранти прииждат към Одрин

MadeInVarna
Видео: Хиляди мигранти прииждат към Одрин

Хиляди нелегални мигранти продължават да прииждат към Одрин, за да преминат граничния пункт Кастанес – Пазаркуле към Гърция, предава турският сайт edirnehaber.org, цитиран от Флагман.

Ситуацията ескалира, след като президентът Раджеп Ердоган се закани, че Турция повече няма да спира мигрантските потоци. Държавният глава направи това изявление, след като вчера в сирийската провинция Идлиб войските на Башар Асаз извършиха нападение срещу ислямистки бунтовници, но заедно с джихадистите загинаха и 33-ма турски войници.
След като разбраха, че вече няма бариера пред тях, втори ден опитите да преминат в Гърция не спират. Броят им вече достигна няколко хиляди. Щурмуват границата едновременно – без да пазят жени и деца.

Границата на Пазаркуле е затворена, а за да спрат бежанския поток гръцките власти използват сълзотворен газ.

По информация на турски медии голяма част от тях са извозени с микробуси до Одрин, а някои – от по-близките райони, дори се придвижвали пеш.

Edirnehaber.org информира, че по време на “шествието” им към границата, бежанците скандирали името на президента Реджеп Ердоган.

Целта им е засега е да преминат през Гърция към Европа. Към този момент няма пряка опасност за България, но близостта на нашата граница и предвид факта, че гръцкият пункт е затворен, може да ги предизвика да нахлуят и у нас.

Следваща Новина

Видео: Нестинарски танци в Детски кът - Варна

В Детски кът – Варна нестинарите Десислава Жекова и Георги Горанов представиха своя танц върху жарава Събитието бе част от поредица такива в периода 29 февруари – 3 март, с тематика България и българският дух. Нестинарството е ритуал от Източна Тракия, свързан с култа към свети Константин и Елена, при […]