Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Българската банка за развитие

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Българската банка за развитие

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската банка за развитие (ББР). Целта на разговорите бе да се обсъдят варианти за подпомагане на бизнеса и получаване на кредитиране за фирмите, заети в туристическия бранш. В дискусията участваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, Ирина Матева, зам.- началник Управление “Външни програми” на ББР и председателят на БХРА Георги Щерев.
Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон са сред основните искания на бизнеса, заяви министър Николова. Знаете, че само преди дни обявихме 1 май за старт на Лято 2021, като вече има утвърдени с моя заповед правила за работата на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. В тази връзка темата за осигуряване на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и много важна, уточни тя. По думите ѝ колкото по-навреме започне организацията на сектора за посрещане на туристите през летните месеци, толкова по-добре ще може да се гарантира сигурната и безопасна почивка на всички гости.
Вицепремиерът посочи още, че Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което посочва, че финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца. Според асоциацията не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията.
Председателят на БХРА Георги Щерев благодари за срещата и разясни какви са проблемите пред фирмите, свързани с кредитирането. Структурирането на кредитите е най-важният въпрос в момента, бе категоричен той, както и финансирането с оборотни средства.
Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, каза, че се обръща внимание на всеки един клиент и кредити се разсрочват, включително и на компании от туристическия бизнес. И добави, че ББР разбира напълно проблемите на бранша и се прави всичко възможно да му се помогне.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Премиерът Борисов: Близо 83,5 млн. лева са изплатени на производителите на плодове и зеленчуци

  „Продължаваме да подпомагаме земеделските стопани. В началото на този месец бяха изплатени близо 83,5 млн. лева на производителите на плодове и зеленчуци. Субсидиите са осигурени за 12 559 земеделски стопани“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков благодари […]