Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/. Двамата обсъдиха инициативата Black Sea Tourism Activator, която има за цел да отличи перспективни проекти в туризма на държавите членки на организацията, които са иновативни и представляват начин за справяне с предизвикателствата на Ковид-19.
Министерството на туризма на Република България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество имат отлично и ефективно взаимодействие през годините, донесло много ползотворни идеи и инициативи и на двете страни, заяви министър Николова. По думите ѝ ЧИС е единственият утвърден формат на сътрудничество в района на Черно море и за нас държавите от региона винаги са представлявали един от най-значимите пазари за входящ туризъм в България.
Вицепремиерът уточни, че платформата дава възможност за обмен и развитие на изключително интересни и специализирани проекти и активности в множество сфери, включително и в туризма. И добави, че за времето между юли 2016 г. и юли 2018 г. България изпълняваше ролята на страна координатор на Работната група по туризъм в рамките на ЧИС, като периодът съвпадна и с българското председателство на Съвета на ЕС и се характеризираше с голяма експанзия на туристическия сектор.
Министър Николова изрази съжаление, че само две години по-късно живеем в различна реалност, породена от световната пандемия от Ковид-19. Това налага и търсенето на нови решения и начинания, които да помагат на туристическата индустрия, която без съмнение е най-засегнатата от настоящото положение, коментира тя. И уточни, че разчитаме изключително много на ЧИС като наш първостепенен и утвърден партньор за идентифицирането на най-качествените и перспективните иновации в икономиката и туризма и инициативата Black Sea Tourism Activator е отлична възможност да развием пореден успешен проект.
От своя страна Майкъл Христидес изрази съгласие, че България и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество винаги са имали добро сътрудничество. Въпреки  пандемията се надявам да засилим нашето партньорство и в бъдеще, каза още той. По думите му туристическата индустрия е изключително много засегната във всички държави членки, в повечето от които той е гръбнакът на икономиката. Важно е да се рестартира туризмът – първо вътрешният, след това и от съседните държави, каза още Христидес. И добави, че е важно да се търсят иновативни проекти и стартъпи, с помощта на които да се преборят отрицателните ефекти на пандемията.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Борисов не се яви на делото с Манолова за клевета, отложиха го

Очаквам Борисов да избяга и от заседанието на 9 март, заяви Манолова Премиерът Борисов не се яви на заседанието по делото, което Манолова заведе срещу него за клевета. Следващото заседание е насрочено за 9 март 2021 г. от 9:00 ч.Това съобщи председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във […]