Вицепремиерът Марияна Николова: Туристическият сезон стартира на 1 май

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова: Туристическият сезон стартира на 1 май

Българският туристически сезон стартира на 1 май. Решението е съгласувано със здравните власти и Министерство на външните работи. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на визита в Национална астрономическа обсерватория Рожен. Тя бе част от министрите, с които премиерът Бойко Борисов посети обекта.
Вицепремиерът заяви категорично, че ще има ясни правила и мерки. Утре с моя заповед ще бъдат утвърдени мерките, които ще касаят местата за настаняване, местата за хранене и развлечение и ще важат за сезон 2021, обясни още тя По думите й идеята е да бъде открит малко по-рано сезона, което в условията на пандемия, ни дава една възможност задължително да спазваме мерките предписани от здравните власти.
Предстоят майски празници и трябва да има прогнозируемост за бранша, посочи министър Николова. И допълни, че очакваме и за великденските празници, нашите гости от съседните страни, като Румъния. Тя уточни още, че са разработени изисквания за влизане на туристи в страната и са съгласувани със здравните власти. Следващата седмица предстои ЕС да вземе решение за т.нар. „здравен сертификат“ за ваксина и българското правителство подкрепя тази позиция, заяви вицепремиерът.
След срещата, която направихме с всички представителите на туроператори и целия бранша, ще осигурим сигурни зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната, информира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Според него най-важното е участието на страната в т.нар. „зелен сертификат“ за пътуване, който гарантира всеки един турист, който иска да посети страната да има 3 възможности. Те са да е ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да има отрицателен ПСР тест, като по този начин ще улесним пътуването, увери министърът.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Видео: "Спартак" обърна "Дунав" във Варна

“Спартак” направи пълен обрат срещу “Дунав” Русе в мач от 19-и кръг на Североизточната Трета лига. Варненци победиха с 3-1 “драконите”, след като на почивката губеха с 0-1. В 33-ата минута Преслав Петков стреля към вратата на “Спартак”, вратарят изби, но при добавката Симеон Иванов откри резултата. През втората част […]