Вицепрезидентът: И днес малки хора вършат големите работи

MadeInVarna
Вицепрезидентът: И днес малки хора вършат големите работи

Свободата, независимостта и достойнството са нашият избор, а не примиренчеството, ни завеща Ботев, заяви Илияна Йотова в Калофер

„Всяка епоха има своите „слепци с очи“. Всяка епоха ражда и своите малки хора, които вършат големите работи. Тези „малки хора“ държат стабилно кормилото на историята.“ Това заяви Илияна Йотова пред паметника на Христо Ботев в Калофер, където почете паметта на поета-революционер и на всички, дали живота си за свободата на България.

„Свободата, независимостта и достойнството са нашият избор, а не апатията и примирението с неправдата – това ни завеща Ботев“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни думите на Ботев, които за днешната ситуация звучат така: „Оковите вече не гърмят глухо и страшно, димът започна да се разсейва, а ние, българите, започнахме да разкъсваме мрежата, в която уютно бяхме заспали, и да вярваме, че можем да постигнем промяната.“ Илияна Йотова заяви, че българите отново са пред избор и трябва да го направят достойно.

Вицепрезидентът призова в минутата, в която в Деня на Ботев и на загиналите за България под воя на сирените застива цялата страна, всеки да се изправи пред съда на собствената си съвест и да си отговори честно дали е достоен за тези, които родиха свободна и независима родина.

„Въздухът над Калофер и цяла България е различен, натоварен с тежест и величие. Тежест, защото почитаме онези „луди глави“, които дадоха живота си в жертва пред олтара на отечеството и написаха златните страници на дългата, изпълнена с премеждия българска история. Натоварен е с величие и гордост, защото във вените ни тече тяхната непримирима кръв, ходим по земята, която Ботев целуна и с която се сля“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че за краткия си живот поетът и революционерът Христо Ботев е успял да покаже какво означава силно да обичаш родината и силно да мразиш покорството, предателството, малодушието. „Ботев написа най-искрените и нежни стихове за майката, любимата, родината. Публицистиката му като с кама разсича и днес лъжекумирите, псевдопатриотите, празните дела. 145 години по-късно отекват със същата сила пророческите думи на Ботев за свобода, справедливост, равенство“, изтъкна Илияна Йотова.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Главният прокурор Иван Гешев прие новия директор на ГДБОП Калин Стоянов

Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР  гл. комисар Калин Стоянов. В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП – МВР по успешно противодействие на […]