Вицепрезидентът откри в Чирпан паметник на поета Димитър Данаилов

MadeInVarna
Вицепрезидентът откри в Чирпан паметник на поета Димитър Данаилов

Да препрочитаме завета на поета да бъдем човеци и да загърбим омразата помежду си, призова Илияна Йотова

Паметник на поета Димитър Данаилов откри вицепрезидентът Илияна Йотова в родния му град Чирпан. Данаилов посвещава живота си на поета Яворов и 30 години е директор на Къща музей „П. К. Яворов“.

„Човек вселена, със своя талант Димитър Данаилов завинаги ще остане в пантеона на българската поезия“, посочи вицепрезидентът. „Данаилов приемаше хората с широко отворено сърце и с мъдрост, неприсъща на всеки. Просвещаваше младите що е култура, възпитаваше ги да знаят и помнят, че книжовността и духовността изградиха българската държава и съхраниха българския народ. Учеше ги да ценят българското културно и историческо богатство“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни стихотворението „Молитва към човека“, в което Димитър Данаилов изразява своята взискателност към хората да бъдат преди всичко хора с добри сърца. „Да четем внимателно завета му днес, когато допуснахме най-страшното – отворихме Кутията на Пандора с омразата помежду си. Да препрочитаме Данаилов и да се опитваме да надскачаме себе си“, призова Йотова.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на община Чирпан и всички, съпричастни към осъществяването на идеята за паметника. Тя специално поздрави скулптора Музафер Сабри. Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов благодари на президентската институция за подкрепата за българската култура и духовност.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Наградиха млади учители за мотивиран старт в професията

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха традиционните отличия за мотивиран старт в учителската професия – грамота и парична награда, на 11 млади преподаватели. Номинациите се правят от директори и от педагогически колективи на учебни заведения във Варна. Почетен плакет в знак на признание […]