Връчиха отличия на изявени варненци на празника на града

MadeInVarna
Връчиха отличия на изявени варненци на празника на града

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър. По традиция наградите се дават на празника на града – Свето Успение Богородично.

 

“Днес любимият ни град е пълен с усмивки, много емоции и младежки дух, защото Варна празнува. А Варна сме всички ние, които я носим в сърцата си. И тъй днес е празник, няма да говоря за кризите, през които преминаваме, нито за трудностите, които предстоят. Нека имаме сили, воля, вяра и кураж да продължим да работим за нашия град, заедно да утвърждаваме авторитета му като морски, културен и икономически център. Желая на всички здраве, щастие, спокойни дни”, обърна се кметът към варненци и гостите на града.

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на актьора Михаил Мутафов за забележителния му принос към театралното изкуство в града, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично присъствие на сцената.

75-годишният актьор работи в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ от 1975 г. Досега е играл над 100 роли от българската и световната драматургия, има и над 40 участия в кинопродукции. Богатата му биография включва и редица награди, сред които „Варна“, „Аскеер“, „Златна роза“, „Икар“ за чест и достойнство.

С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен беше удостоен Държавен куклен театър – Варна по повод 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската публика към сценичното изкуство. Призът получи директорът на кукления театър Вера Стойкова.

Същото отличие получи  и Регионален телевизионен център – Варна за принос в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и във връзка с 50-годишнината му. Призът взе директорът на РТВЦ – Варна Мариета Бобева.

Златен почетен знак бе присъден и на Държавната опера-Варна във връзка с 75-годишния юбилей, за принос в развитието на оперното изкуство на града и за утвърждаването й като един от водещите оперни театри в България. На сцената отличието взе директорът на ТМПЦ Даниела Димова.

Със златни почетни знаци „За заслуги към Варна“ бяха отличени още музикантът Марко Добрев, бивш директор на Варненската филхармония, с големи заслуги към варненската музикална култура от 70-те години до днес, както и варненският спортист Иван Иванов за приноса му към развитието на варненския и националния спорт.

Почетен знак с лента на кмета пък получи Райчо Маринов – човекът, който през 1972 година откри при изкопни работи част от златното съкровище от Варненския халколитен некропол и го предостави на музейните работници. Отличието се присъжда по предложение на кмета Иван Портних по повод юбилейната 50 годишнина от откриването на най-старото обработено злато в света.

След официалната церемония в Летния театър бе проведен концерт с участието на фолклорен ансамбъл “Варна”, Поли Николова, Георги Шопов, Петя Буюклиева и Георги Христов.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Хиляди празнуваха край Морската гара

Хиляди варненци и гости на града се включиха в концерта на Морската гара по повод празника на Варна, организиран от общината. Миксът от изпълнители включваше DJ Fabrizio Parisi, DARA, 100 KILA и група СкандаУ, и атракцията на вечерта – румънската сензация Minelli.   Успоредно с това в Аспарухово завърши Varna […]

Връчиха отличия на изявени варненци на празника на града

MadeInVarna
Връчиха отличия на изявени варненци на празника на града

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на ОбС Тодор Балабанов връчиха отличията на изявени варненци на тържествена церемония в Летния театър. По традиция наградите се дават на празника на града – Успение Богородично.

 

„Всеки един от нас има свой принос за развитието на Варна. Благодарение на общите ни усилия, на ежедневната ни работа, на грижите ни, нашият град днес стои стабилно срещу предизвикателствата! Затова вярвам, че е важно да продължим напред, водени от кауза, която обединява хората, а не ги разделя. Това е каузата „Варна – Град на Знанието“, с която искаме да дадем шанс за развитие на можещите, на знаещите, на талантливите и работливи хора, които обичат Варна!“, обърна се към хората кметът Иван Портних. Той припомни, че тази кауза вече обедини академичната общност в града, привлече вниманието на местния бизнес и на международни компании, на различни научни институти.

 

„Ние всички заедно можем да направим така, че Варна да бъде още по-притегателно място за модерно образование, здравеопазване и дигитализация, да бъде спокоен и зелен град. С нова икономическа зона, с математически кампус и квартал на иновациите, с нова инфекциозна болница. Ще продължим да променяме градската среда – пред всеки дом, блок, градинка и улица. Ще продължим да създаваме условия за откриване на нови работни места с по-високи доходи“, заяви кметът.

 

Тази година призът „Почетен гражданин на Варна“ бе присъден на проф. д-р Красимир Иванов, български хирург и онколог, професор, доктор на медицинските науки, ректор на Медицинския университет във Варна в периода 2012 – 2020 г., изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина“ до 2010 г.. Учен с международен авторитет, с повече от 350 значими научни публикации. За значимия си принос в областта на медицинската наука и образование през 2020 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий” с огърлие.

 

Почетен гражданин на Варна стана и Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов“, роден във Варна. С множество участия в български и чуждестранни телевизионни театрални и кинопродукции. Създател е на фестивала за моноспектакли „Под звездите“ във Варна.

 

Доайенът на варненското плуване и дългогодишен организатор на плувния маратон „Галата – Варна“ Надежда Парушева получи почетен знак за заслуги към Варна – златен, за половинвековния си принос към варненския спорт и заслугите за издигането на авторитета и спортната слава на Варна.

 

Журналистът Николай Увалиев също получи почетен знак за заслуги към Варна – златен. Той е радетел за популяризирането на древната българска и в частност варненска, култура и история. Носител е на множество награди за изследователската си дейност върху идентичността на българите.

 

Проф. д-р Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна, бе удостоен със златен знак за заслуги. Същото отличие получава и един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева. Народно читалище „Васил Левски 1945“ – Варна и Фолклорен ансамбъл „Варна“ също получават почетен знак „За заслуги към Варна” – златен.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Тита взриви Варна за празника на града (Видео)

Тита зарадва варненци на сцената на лятна фиеста – Варна за празника на града. Фестивалът започна от 12-ти август в кв. Възраждане, бул. Цар Освободител, до бензиностанция “Star Power” (новата циркова площадка). Днес гост-изпълнител на феста ще бъде Славка Калчева.