ВСУ „Черноризец Храбър“ откри академичната 2021/2022 г.

MadeInVarna
ВСУ „Черноризец Храбър“ откри академичната 2021/2022 г.
Снимка: ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ започна 31-та си академична година с тържествена церемония, в присътвието на първокурсниците, чуждестранни студенти и гости, с много усмивки, настроние и цветя. Тази година университетът отбелязва 30 години от създаването си, под мотото „Учи се и търси“, думи на смелия български духовник Черноризец Храбър.

Учебната година бе открита от доц. д-р Красимир Недялков – президент на университета. В приветствието си към първокурсниците той изтъкна, че избърът им на висше училище е логичен и правилен. Най-големият частен университет в България се е доказал многократно, заслужил е редица отличия и признания. Той пожела на студентите да учат упорито, усърдно да търсят себе си и да открият пътя към своето бъдеще. „Бъдете всеотдайни и упорити по дългия път към хоризонтите на научната истина и професионализма“, добави президентът.

Приветствие от името на академичното ръководство на университета направи проф. д-р Петър Христов – ректор на ВСУ “Черноризец Храбър”. „Пътят, който ви предстои да извървите с гордост,  че сте студенти на ВСУ “Черноризец Храбър”, е предначертан в завещанието “Учи се и търси”,  което нашият патрон ни остави в творбата си “За буквите”. Мечтайте, учете, търсете и намерете отговорите на въпросите на времето“, обърна се към студентите той.
Специални гости на церемонията бяха областният управител на Варненска област Марио Смърков, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, д-р Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд, Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието във Варна, арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна, Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна, Веселин Василев – зам.-кмет на район „Приморски“, представители на висши училища и научни институти, директори и представители на средни училища и професионални гимназии, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления и представители на бизнеса.

Специално приветствие към академичната общност отправи Варненският и Великопреславският митрополит Йоан. „През тези 30 години поколения учени, студенти, човеци, са получили своето образование в университета и се е утвърдила духовна приемственост, научно знание, което се предава от година на година“. Той пожела на добър път и благодатен успех на студентите.

„Учете се и търсете, за да бъдете свободни. Знанието е свобода, а свободета е отговорност“, с тези думи се обърна към студентите областният управител Марио Смърков.

По време на церемонията бяха отличени и студентите, приети с най-висок успех във ВСУ „Черноризец Храбър“.  От името на първокурсниците говори Екатерина Желязкова – възпитаник на Първа езикова гимназия – Варна, завършила с отличен успех.

Чуждустранните студенти в университета представи Андрей Гавриленко, докторант от Владимирски държавен университет „Александър и Николай Столетови“, Руска Федерация, който за втори път избра Варненския свободен университет. Сега той провежда научен стаж, след като спечели стипендия на Президента на Руската Федерация.

На церемонията присъстваха студенти от различни държави, които са на образователен обмен във ВСУ „Черноризец Храбър“ по програма „Еразъм+“.

Уникално танцово шоу сътвориха студентите от Академичния танцов театър на ВСУ “Черноризец Храбър”. Водещ на церемонията бе духовният спътник на университета и любим актьор Свилен Стоянов.

Днес и утре първокурсниците имат възможност да се запознаят с университета и с преподавателите по време на въвеждащите дни.

Събитията по отбелязване на 30-годишнината на университета ще продължат на 4 октомври 2021 г., когато световно известният музикант Теодосий Спасов ще бъде удостоен със званието Doctor Honoris Causa на ВСУ „Черноризец Храбър“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Актуална информация от ковид зоните в общинските ДКЦ-та

Снимка: ВСУ "Черноризец Храбър"За периода 13.09.2021 – 26.09.2021 г. в ковид зоните, изградени в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ), са извършени следните дейности:   В ДКЦ I „Света Клементина“ са направени 229 антигенни теста, от които 44 са положителни. През сектор „Образна диагностика“ от „зелен коридор“ са направени 174 рентгенови снимки и […]