Втори шанс за финансова подкрепа на малкия бизнес във Варна, пострадал от пандемията

MadeInVarna
Втори шанс за финансова подкрепа на малкия бизнес във Варна, пострадал от пандемията

3354 проектни предложения, от които 203 от варненски фирми, ще получат втори шанс да бъдат финансирани по процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Тя се финансира от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. и основната й цел е да бъде подкрепен малкият бизнес, който бе икономически засегнат от пандемията в периода на първия локдаун, съобщават от Областния информационен център-Варна.

Безвъзмездната финансова помощ по процедурата е предназначена за предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април 2020 г. спрямо средномесечния за 2019 г. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният – до 10 000 лв. Със средствата бизнесът може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства. Кандидатстването стартира на 14 май миналата година и приключи месец по-късно.

След приключване на оценителните сесии бяха изплатени близо 173 млн.лв. на над 21 хил. фирми в цялата страна, а работна група преразгледа всички отхвърлени проектни предложения. 3354 от тях ще бъдат оценени отново. Кандидатите ще имат възможност да отстранят допуснатите нередности и да им бъде отпуснато финансиране. За целта всеки от тях ще получи от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ указания за отстраняване на пропуските и грешките.

Екипът на ОИЦ – Варна ще оказва експертно съдействие на кандидати от Област Варна, които имат затруднения при намиране на актуалните бланки, електронното им подписване и всичко друго, свързано с въпросите от страна на Оценителната комисия. Те могат да посетят офиса на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ №2 (Козирката) при спазване на всички противоепидемични мерки, по възможност след предварително уговорен час. Телефоните на центъра са 052 820 911 и 052 820 955. Услугите са безплатни.

 

ОИЦ-Варна има за цел да подпомогне всички местни фирми, които са били включени в повторна оценка, за да може бизнесът да получи финансовата помощ, за която е кандидатствал.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Шофьор на автобус във Варна наби спирачки, пострада дете

Вчера около 16:30 часа на бул. “Цар Освободител” е възникнало ПТП. Водачът на автобус “Соларис” на 49 г., по време на движение, употребява рязко спирачки и предизвиква инцидент в салона на превозното средство. Вследствие на инцидента дете се удря в предпазно стъкло и получава контузия на глава, прегледано е и […]