Заместник-кметът Павел Попов участва в откриването на изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки

MadeInVarna
Заместник-кметът Павел Попов участва в откриването на изложба с фотографии на българските олимпийци по природни науки

7 медала за България в международни олимпиади по природни науки са спечелили варненски ученици през 2023 г.

Заместник-кметът по въпросите на образованието, културата и спорта Павел Попов участва в откриването на изложбата „Моите будители“ с фотографии на българските олимпийци по природни науки и техните ръководители. Пред зала „Планарна“ на общината са подредени 17 пана със снимки от професионалната фотосесия на 14 български олимпийски отбора по природни науки. Техен автор е фотографът Костадин Кръстев-Коко. 

Младите хора могат да бъдат фотомодели, занимавайки се и с математика, информатика и други природни науки. Нужно е просто да си изключителен в областта, в която искаш да се развиваш, каза пред гостите на изложбата заместник-кметът Павел Попов. По думите му именно талантливите младежи – герои на изложбата, ще върнат традицията българското общество да залага своите надежди на младите учени. 

Ученическите отбори, показани в изложбата, представят страната ни на най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика. За 2023 г. от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала, от които 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

Силно е и варненското присъствие в олимпийските отбори в тези дисциплини – през миналата година 5 ученици и двама ръководители от Варна са участвали в престижните форуми и са спечелили 7 медала за България – 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови. 

Варненските олимпийци са Веселин Маркович, спечелил бронзов медал от Международната олимпиада по математика и бронз от Международната олимпиада по информатика; Светослав Арабов със златен медал от Международната олимпиада по астрономия; Михаил Паскалев със злато от Международната олимпиада по география; Миглена Меркулова с бронз от Международната олимпиада по астрономия; Маргулан Исмолдаев с бронз от Международната олимпиада по физика и сребро от Европейската олимпиада по физика, неколкократен медалист от Международната олимпиада по астрономия. Всички са възпитаници на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.

От Варна са и двама от ръководителите на олимпийски отбори по природни науки – Ева Божурова от Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“, ръководител на националния отбор по астрономия и Захари Дончев, ръководител на националния отбор по астрофизика.

Изложбата „Моите будители“ е по проект на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), което от 20 години се грижи за финансирането на участниците в международните олимпиади по природни науки. По думите на изпълнителния му директор Вълкан Горанов инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в бъдещето на България и в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и на научните постижения на страната ни.

Изложбата „Моите будители” може да бъде видяна до 21 април пред зала „Пленарна“ на общината. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Около 100 деца с диабет и редки заболявания са обхванати от общинската програма за индивидуална грижа във Варна

Програмата на Община Варна за обучение на медицински специалисти, педагози и родители е уникална за страната. Тя ще бъде представена и пред експерти от други общини Средно 100 деца годишно с диабет и редки ендокринни заболявания са обхванати от програмата на Община Варна за индивидуална грижа в образователните институции. По […]